Musik och miljö vid havet

Artist. Marianne Maans är med vid Musik vid havet i Ingå. Bild: Sofia Westerholm

29 år har passerat sedan Johanna Lindstedt sköt startskottet till dagens kammarmusikfestival Musik vid havet i Ingå. Trots att nästa år blir jubileumsår, har det inte sparats på arrangemangen inför detta års festival heller. I fyra dagar kommer Ingå fyllas av såväl klassisk kammarmusik som totala nykomlingar.

– Festivalen är i år fyra dagar lång och det ger oss möjlighet att bredda utbudet. Vi har satsat på variation och att ha något för alla men ändå bibehålla balans, säger festivalens konstnärliga ledare Nonna Knuuttila.

Festivalen öppnas på torsdag (14.6) i Ingå kyrka med öppningskonserten Kontraster. I konserten hörs hela Ingå ensemble.

– På öppningskonserten spelas bland annat två av den österrikiske kompositören Olga Neuwirths verk, som aldrig spelats i Finland förut, berättar Knuuttila.

Fram till ifjol var festivalen alltid tre dagar lång men förra året valde man att förlänga den med en dag. Det fungerade bra och konceptet har bibehållits.

Knuuttila är dotter till Lindstedt som en gång i tiden startade festivalen. För tio år sedan tog hon över.

– Jag håller med mamma, i Ingå finns så många utmärkta konsertställen så självklart ska det ordnas Musik vid havet här!

På programmet i år

Ingå ensemble består detta år av cellisten Tomas Nuñez-Garcés, violinisten Maija Linkola, pianisten Kirill Kozlovski, klarinettisten Isaac Rodriguez, violinisten Nonna Knuuttila samt nyskottet i ensemblen, altviolinisten Carl Lee.

Temat för i år är hopp, vilket också avspeglar sig i de olika musikstyckena. Folkmusik har i alla tider fungerat som ett sätt att förena människor.

– Att förenas och sjunga och spela ihop ger hopp. Folkmusiken skapar hopp världen över och därför har vi i år musik med folkligt ursprung från hela världen, säger Knuuttila.

Barnen, och dem med barnasinnet kvar, glöms heller inte bort. På fredag klockan 16 bjuder musikbandet Raka bananer på en rytmisk resa på Hembygdsgården.

Efter Raka bananer tar Total Cello Ensemble över klockan 19 med showen Total Cello Show. Ensemblen består av sex cellister som tillsammans bjuder på en mycket bred repertoar. Showen innehåller allt från klassiskt till rytmmusik, och en del egna shownummer där emellan.

Musik vid havet avslutas på söndag (17.6) med en salongskonserten Toivo Kuula på Kulturcentrum Holken.

Jubileumsturné kör igång

På lördag har festivalbesökare möjlighet att ta del av en konsert ingen någonsin hört förut. Klockan 14 stämmer Maria Kalaniemi och Marianne Maans upp till den första konserten av sin 30-års jubileumsturné.

Artisterna lärde känna varandra i samband med sina studier vid Sibelius-Akademin och blev genast goda vänner. Nu har de spelat och sjungit ihop både i Finland och utomlands i sammanlagt 30 år. Duon erbjuder en repertoar av finlandssvensk folkmusik men menar att den passar alla, oberoende av språk.

– Musiken är inte begränsad till språket. Jag brukar säga att musikens språk är globalt, säger Maans.

Att det långa samarbetet nu firas innebär ingalunda ett slut för deras gemensamma musicerande.

– Vi har lärt känna varandra så väl, delar intresse och läser varann som öppna böcker så vi kommer nog spela ihop livet ut, konstaterar Maans.

Värnas även om miljön

Biljetter till alla konserter kan köpas via lippu.fi eller festivalkontoret i Wilhelmsdal. Direkt vid dörren finns även möjlighet att köpa sig en biljett, så långt platserna räcker.

En nyhet för i år är att en del av årets biljettintäkter oavkortat går till Finlands naturskyddsförbunds arbete att hålla Finlands vatten rent.

– Vi bryr oss om musiken men också om miljön. På festivalen är det nu möjligt att samtidigt både njuta av musik och värna om miljö, säger festivalens verksamhetsledare Kristina Grönqvist

Mer läsning