Motorsågen fyller 100 år

På söndag har det gått 100 år sedan kanadensaren James Shand beviljades patent på den första mobila motorsågen. Hans patent gick ändå ut innan motorsågen hann bli en framgång och det var först år 1926 som det tyska företaget Stihl började tillverka motorsågar på allvar.

I Finland firade man motorsågens 100 års jubileum redan för två år sedan egentligen men det var en annan modells motorsåg som finländaren Robert Lagus fick patent på för 102 år sedan.

– År 1915 beviljades kapten Lagus patent på en motorsåg, men det var en tvåmans såg. Patenten som Shand beviljades var för den moderna motorsågen, säger Filip Karlsson som har ett lantbruksmuseum på Finbygränd i Tenala.

I sitt museum har han omkring 100 olika motorsågar. Karlsson började med att sätta in annonser i tidningar och så åkte han runt för att köpa upp motorsågar. Från sin första resa har han ungefär 30 motorsågar men med tiden har kollektionen vuxit.

– Motorsågarna från min första resa är främst från Salo-trakten men sen har jag ju såklart många från närområdet också, säger han.

Ingen stor framgång

I Finland slog den moderna motorsågen genom i mitten av 1950-talet. Förrän skogsmaskinerna tog över på 1980-talet och användningen av motorsågar minskade så försökte man också tillverka motorsågar i Finland men det blev ingen framgång.

– Det var i början av 1960-talet som man provade på att tillverka motorsågar i Finland. Fastän Finland är ett skogsland så klarade sig de finländska motorsågarna märkligt nog inte i konkurrensen så det finns inte så många av dem, berättar Karlsson.

I sin kollektion har han ändå en inhemsk motorsåg. Det är en blåvit Hyry PS 91a som väger närmare 13 kilogram. På museet kan man också hitta den mest serieproducerade motorsågen som tillverkas än i dag och det är en Stihl.

Populärt objekt

Dagens motorsågar är väldigt mycket lättare än de ursprungliga på alla sätt. De väger mycket mindre och har med tiden blivit alltmer lättstartade.

– De normala sågarna i dagens läge brukar väga ungefär fem kilogram. Jag har faktiskt även köpt en motorsåg som fungerar med ackumulator, berättar Karlsson.

Han säger också att det i Finland finns ett stort intresse för motorsågar och det är ett objekt som många samlar på.

– Det är verkligen en maskin som många män glöder för. Jag vet att det finns vissa som äger upp till 500 motorsågar så intresset finns definitivt.

Lantbruksmuseet på Fingränd har öppet söndagen den 15 juli klockan 13-17 och då har man chansen att se alla Karlssons motorsågar och även andra prylar och lantbruksmaskiner.