Möten med Bertel Gardberg

Marit Lundströms anmälan (28.11) av jubileumsutställningen av Bertel Gardbergs verk fick mig att minnas mina möten med den här giganten inom finländskt konsthantverk.

Ett knappt år i slutet av 1980-talet vikarierade jag VN:s kulturredaktör Mary-Ann Bäcksbacka. Akademikern Bertel Gardberg tilldelades Svenska kulturfondens kulturpris, och fotograf Vidar Lindqvist och jag åkte till Anneberg i Pojo för att göra en intervju.

Det var en solig och vacker dag i mitten av maj. Bertel Gardberg tog mycket vänligt emot oss, och det blev en minnesvärd eftermiddag i sällskap med en av mästarna som gav finländsk formgivning världsrykte.

Bertel Gardberg betonade att formgivningen måste tjäna ett praktiskt syfte. Användbarheten är A och O, han uttryckte sig mycket kritiskt om moderna trender där konstnärligheten får övertag över det praktiska. "Horribla saker, postmodernistiskt formade trekantiga kannor med felaktig tyngdpunkt, kaffekoppar med öron som man inte får in fingrarna i …"

För Gardberg gick det funktionella hand i hand med det estetiska.

Under eftermiddagen på Anneberg talade han också mycket om naturens former. Han visste var den gamla strandlinjen har gått, och hans formsäkra ögon och händer hjälpte honom att hitta stenar som han var övertygad om att människor någon gång hade handskats med.

Det var en fascinerande tanke att Gardberg där i Pojo var en i en lång kedja av hantverkare med rötterna i stenåldern.

Mitt andra möte med Bertel Gardberg inträffade ett par år senare. Det mötet präglas också i mitt minne av sol och strålande väder. Det var i Fästningsmuseet i Hangö i början av juni där Gardberg hade en retrospektiv utställning över femtio år av konsthantverk.

I utställningens långa perspektiv stod det klart att Bertel Gardberg skapade sina föremål i verkstaden, inte på ritbordet. Hans filosofi när det gällde matbesticken, som klassikerserien Karelia från 1957, var enkel: "jag gör besticken för mig själv, om jag tycker att de är bekväma gör andra det också".

John-Erik Jansén Ledarskribent