Mosses tid är nu

Den 2 januari gav neurologen grönt ljus för att "Mäklar-Mosse" skulle få återvända till jobbet. Han fick återuppta sin gamla livsstil – men med ett par undantag. Bild: Lina Enlund

Mosse Lindholm kämpade mot en ovanlig form av cancer. Nu har han fått papper på att han är frisk igen. Och han har naturligtvis återgått till mäkleriet.

För knappt ett år sedan publicerade vi Mosse Lindholms berättelse. Han hade drabbats av en ovanlig form av cancer – så kallad lymfom som i hans fall angrep hjärnan.

Utgången var i högsta grad oviss. Men Mosse ville nå ut till västnylänningarna.

Dels ville han hjälpa andra att reagera i tid, dels ville han göra slut på ryktena som florerade kring hans hälsa: Han var inte hjärndöd då och är det inte nu heller.

Men Mosse hade också ett annat viktigt budskap: Våga prata med den sjuka och om det sjuka!

– Folk tiger ihjäl sig i onödan. Jag har själv undvikit att möta människor som fått sjukdomsbesked och ångrar det än i denna dag.

Nya vanor

Efter månader av hårda cellgiftsbehandlingar är Mosse friskförklarad – för stunden.

– Man vet ju aldrig. Men om man ska bli sjuk ska man bli sjuk i Finland. Människorna inom vården är verkligen duktiga. På Cancerkliniken ser personalen dödssjuka människor alla dagar och orkar ändå vara glada och trevliga mot dig.

Den 2 januari gav neurologen grönt ljus för att "Mäklar-Mosse" skulle få återvända till jobbet. Han fick återuppta sin gamla livsstil. Men med två viktiga undantag: Han ska äta minst en gång om dagen och helst inte bara pizza sent på kvällen som tidigare. Mosse ska också försöka sova mer än förut.

– Nu försöker jag vara hemma före midnatt. Tidigare kunde det gå till två-tre på natten.

Mosse ser hellre framåt än bakåt och erkänner att han inte tänkt på hur tung processen varit eftersom han själv varit mitt i den.

– Det var jobbigast för de anhöriga, kanske tuffast för min dotter Amanda eftersom hon var längst bort.

Livets skörhet

Men efter en allvarlig sjukdom ser man annorlunda på livet. Man inser dess skörhet. Senast blev familjen Lindholm påmind om det i fredags. Just Amanda som bor i Stockholm hade planerat en tur in till city via kosmetikavdelningen på Åhléns. Av någon anledning ändrade hon sina planer och kom lyckligtvis aldrig i väg. Under tiden körde Rahmat Akilov ihjäl fyra personer och avslutade färden halvvägs in på just kosmetikavdelningen på Åhlens.

– Jag oroar mig väldigt lite. Men ibland sköljer det över mig ordentligt. Jag har blivit väldigt känslig – speciellt när det gäller mina barn.

När Mosse haft mer tid för sina vänner har han insett hur viktiga de är. Just tiden är dock något av en käpphäst i Mosses värld.

– Jag har alltid haft problem med tider – nu tycker jag att tiden går för fort.

Mer läsning