Mörka helgen bjuder på upplevelser i Raseborg och Hangö

Mörka helgen ordnas den 30 oktober till 1 november. Bild: Arkiv/Evy Nickström

I fjol var det premiär för Mörka helgen i Raseborg och Hangö – snart är det dags igen, i år ordnas Mörka helgen den 30 oktober till 1 november.

Temaevenemanget Mörka helgen förverkligas med gemensamma krafter för att engagera så många som möjligt.

Såväl Raseborgs stad, Hangö stad som områdets föreningar, företag, samfund och andra sammanslutningar deltar i Mörka helgen. Alla arrangörer ansvarar för sina egna evenemang och säkerheten på dem.

– Många törstar efter evenemang och den här programhelheten kan ordnas även i år, då evenemangen är småskaliga och flera av dem ordnas utomhus, säger Raseborgs turistchef Ville Vuorelma.

– Unika programpunkter kombinerat med den mörka årstiden och stillheten i naturen bjuder in till trevlig samvaro lämpligt mellan höstlovet och julhelgen, säger Hangös tf turistchef Maria Svanbäck.

Mörka helgen samlar lokala upplevelser genom att lyfta upp städernas, stadsdelarnas och byarnas unika historia och spännande berättelser. Utöver det här bjuder Mörka helgen på mysig samvaro i form av till exempel filmvisningar, sagostunder, konstupplevelser och god, närproducerad mat och dryck.

Mörka helgens programutbud hittas i Raseborgs och Hangös evenemangskalendrar på nätet. Bland annat kan man uppleva Hangös vattentorn i mörker, gå på nattkafé eller tillbringa "en natt i bunkern" med en unik resa i västnyländsk krigshistoria. Dessutom bjuder Hangö fågelstation in till kvällsfågelvandring och i Hangö centrum kan man orientera sig igenom en reflexstig.

Kulturlänk i Ekenäs

Under Mörka helgens lördag, den 31 oktober, ordnas också Kulturlänken i Ekenäs. Bakom evenemanget står Galleri Elverket, Raseborgs Museum och Villa Skeppet.

Klockan 11–14 kan man göra en pumpalykta i en lyktverkstad i Museikvarteret mellan Galleri Elverket och Raseborgs Museum. Därifrån kan man promenera till Villa Skeppet på Snäcksundsvägen 8 och bekanta sig med Villa Skeppets hemliga trädgård som nyss färdigställts. Klockan 14 strömmas ett författarsamtal mellan Henrik Kniif och Monika Fagerholm på en skärm i trädgården. En liten publikskara kan ta del av samtalet inne i Villa Schildt.

I Museikvarteret blir det mysterier för barn klockan 11–17. Bland annat ska man försöka lista ut vem som stulit ägg i herr Blomqvists ladugård.

Det ordnas också en upplevelsebaserad tipsrunda med fina priser.

Varm dryck serveras på samtliga evenemangsplatser, största delen av programmet sker nämligen utomhus. Arrangörerna strävar efter att ge alla besökare en trygg evenemangsupplevelse. Inträdet är fritt och passar alla åldrar.

För evenemanget kan man använda hashtaggarna #mörkahelgen och #pimeäviikonloppu på sociala medier.