Mopedister nära att ramma skolbarn

Två 15-åriga killar i Ekenäs har fått sina mopedkörkort indragna och 30 dagsböter var för att de i våras äventyrade trafiksäkerheten mycket grovt.

Det kunde ha slutat katastrofalt illa den 9 maj i år då två 15-åriga killar var nära att köra på två skolelever i närheten av Seminarieskolan i Ekenäs.

Mopedisterna körde om en skolbuss som hade stannat vid ett övergångsställe för att låta två lågstadieelever korsa Flemingsgatan i närheten av Seminarieskolan. Mopedisterna körde om bussen på vänster sida och höll på att ramma de yngre eleverna.

Fortsatte utan att stanna

Mopedisterna fortsatte längs Flemingsgatan utan att stanna och svängde sedan in på Ekenäs högstadieskolas gård. Den ena hade en passagerare på sin moped.

I rätten har såväl busschauffören som en lärare i Seminarieskolan, som såg händelsen, vittnat om den farliga nära ögat-situationen.

Ynglingarna åtalades för grovt äventyrande av trafiksäkerheten som förorsakat allvarlig fara för någon annans liv eller hälsa. Båda bestred åtalet men har av Västra Nylands tingsrätt dömts till 30 dagsböter på totalt 180 euro.

De fick ytterligare sina körkort indragna ända till den 9 februari 2019. Tingsrättens bedömning är att pojkarna uppenbart saknar förutsättningar att delta i trafiken.

Rätten motiverar de långa indragningarna av körkorten med att pojkarnas sätt att köra visar att de inte alls har förstått hur viktigt det är att följa trafikreglerna och hur farligt deras körsätt är.