Modigt​ ​tänkande​ ​på​ ​fotofestivalen

Konstnär. Fotografen Arja Järvilehto uppmärksammade Finlands jubileumsår med en utställning med fotografier av Hangös 100-åringar. Bild: Märta Nummenmaa

Fotoälskare kunde ta del av Hangö fotofestival under lördagen. Evenemanget ordnades för femte gången och lockade många besökare.

Hangö fotofestival kom till för fem år sedan då en grupp människor funderade över vad de skulle göra med det brinnande fotointresset som fanns bland många i staden. Ilse​ ​Klockars​ är en av dem som varit med sedan början.

– Hangö är fullt av fotografer och det är därifrån idén till att starta en festival kom.

Staden är ett mycket tacksamt ställe för naturfotografier och Klockars nämner även det fina ljuset i staden som gör bilderna unika.

Drivkraft. Ilse Klockars har varit med och ordnat Hangö fotofestival sedan den fick sin början. Bild: Märta Nummenmaa

– Det har länge funnits många fotointresserade i Hangö och fotografier har publicerats på olika håll. Festivalen är ett sätt att uppmärksamma fotografer och samla det hela till ett och samma ställe.

Fokus​ ​på​ ​modern​ ​och​ ​annorlunda​ ​form

Festivalens grund är naturfotografi i olika infallsvinklar och fokus. Festivalen har varje år ett tema och temat för i år var Visual overload.

– Vi sköljs nästan över av mängden bilder och vi vill lyfta fram hur man ska bära sig åt för att synas och variera sina bilder och innehållet i mängden.

Besökare kunde ta del av fyra utställningar och flera föreläsningar. Evenemanget samlade folk från olika håll och redan från tidig morgon var många på plats.

– Festivalens första föreläsning som började klockan nio lockade omkring 70 lyssnare. Det var mycket lyckat.

De flesta av festivalens besökare kom från andra orter, men många Hangöbor tittade också in.

– Vi hade gratis kaffe och bulle i år för att locka Hangöbor, säger Klockars med ett skratt.

En bildvisning utomhus ordnades också på lördagskvällen, vilket har blivit något av en tradition. Fotografier lystes upp i mörkret på Regatta Spas vägg.

– Vi satsar på annorlunda former för att göra festivalen unik. Vi försöker vara moderna och fokuserar på modigt tänkande.

Berörande​ ​jubileumsutställning

En omtyckt utställning var Självständighetens årsbarn. Utställningen är en hyllning till Hangö och Finlands jubileumsår. Helheten består av fyra fotografers verk och i centrum ligger​ ​Arja​ ​Järvilehtos​ ​porträtt av Hangöbor i en ålder av cirka hundra år. Porträtten kompletteras av fotografier som speglar utvecklingen i staden.

Konstnär. Fotografen Arja Järvilehto uppmärksammade Finlands jubileumsår med en utställning med fotografier av Hangös 100-åringar. Bild: Märta Nummenmaa

Tanken på att ordna en fotoutställning i samband med Finlands 100-årsjubileum på festivalen väcktes sent i fjol. Arja Järvilehto har fotograferat aktivt i Hangö i 20 år och hon blev det naturliga valet till fotograf för utställningen.

– Vi bollade idéer om vad vi borde ha för tema och det här blev resultatet. Jag är mer än nöjd.

Järvilehto har fotograferat åtta åldringar i åldern 92–102. Två av dem fyller 100 i år och därför kändes det lämpligt för jubileumsåret.

– Det var inte så enkelt att nå dem alla, men jag började fotografera under våren och den sista personen fotograferade jag för ungefär en månad sedan.

Fotografierna är tagna i de porträtterades hem och miljön är noga uttänkt. Inget av fotografierna är likt ett annat. Bredvid fotografierna i utställningen finns ett citat per person som har något med bilden i fråga att göra. Järvilehto säger att de alla var väldigt glada, positiva och pigga. Hon berömmer deras filosofi och attityd.

– Jag är oftast ganska trött då jag fotograferat och jobbat, men jag fick sådan energi av de gamla. De var härliga att jobba med. De är verkligen fantastiska personer. Det är viktigt att vara tacksam över vad de gjort för oss och vårt land.

Responsen har varit mycket positiv och de som kunde av de porträtterade deltog i vernissagen.

– De var mycket tacksamma och somliga har kommit för att se fotografierna flera gånger. Det händer inte så ofta att jag får fotografera människor i hög ålder så jag njöt verkligen av jobbet och är stolt över utställningen.

Fototävling​ ​involverade​ ​många

En fototävling ordnades i samband med festivalen där vem som helst fick skicka in ett bidrag enligt temat Människan på stranden. Hangöborna är vana vid att se skildringar av stadens sandstränder och hav, men årets vinnare var inte en havsbild utan en sjöbild.

Det vinnande fotografiet var taget av Laila​ ​Suortin​ vid en sjöstrand. Förklaringen till vinsten var att man genom bilden tydligt kan känna doften av röken, lägerelden och till och med myggorna.

Vinnare. Laila Suortti kammade hem första pris i festivalens fototävling. Bild: Märta Nummenmaa

På andra plats kom fotografiet Bengtskär som var taget av Jonathan Söderling​. Viveca​ ​Rabehl​ tog emot tredje pris för sitt fotografi Dejavu.

Mer läsning