Mobilbilder med vädret i fokus

Halvproffs. Martti Korpijaakko jobbar som copywriter och som lärare på Arbis i Helsingfors. Mycket sker på distans från Bastugatan i Ekenäs. Bild: Jannica Luoto

Kan mobilkameran ersätta systemkameran? Visst, säger Martti Korpijaakko som visar upp sina effektfulla fotografier på Bastugatan.

– Den bästa kameran är den du har med dig, säger Martti Korpijaakko.

Den proffsiga hobbyfotografen har många oneliners på lager – det märks att Korpijaakko också är copywriter och föreläser för aspirerande fotografer på Arbis.

Korpijaakko har fotograferat i många år och ställer ut sina verk i Ekenäs för åttonde gången. I år har systemkameran fått ge vika för mobilen. En bra mobilkamera kan i kombination med bildbehandling och högklassiga utskrifter ge lika snygga bilder som systemkameran, säger han.

På väggen i hans arbetsrum som extraknäcker som utställningslokal på Bastugatan hänger närmare tjugo effektfulla fotografier. Här finns blodröda solnedgångar, böljande hav och disiga stränder såväl i hemstaden Helsingfors som i sommarhemmet Ekenäs. Sensommarens sista storm utanför S-Market och vinterns kallaste dag träder fram i fotografierna. Vädret står i fokus.

– Vyn över Stadsfjärden har tusen ansikten beroende på vädret, säger Korpijaakko.

Effekt med bildbehandling

I en av bilderna träder Knipan fram ur dimman i bakgrunden medan en klargrön gräsmatta brer ut sig i förgrunden. En bild kan vara så mycket mer än dokumentation, säger han, den förmedlar känslan, nostalgi och tonfall, som han uttrycker det. Här har bildbehandlingen använts för att uppnå en grafisk effekt.

Det finns åsikter om hur mycket bilder ska få behandlas, men Korpijaakko hör till de liberala på den fronten. I hans bilder får färgerna med fördel mättas till max och skärpan framhävas – bilden justeras, men ingenting tas bort eller läggs till. Med systemkameran justeras bilden också, och varje öga ser verkligheten på olika sätt, säger fotografen – det finns ingen objektiv sanning.

– När du fotograferar lär du dig att få syn på det du inte annars skulle se.

Utställning

Martti Korpijaakkos mobilfoton finns på Galleria Ginman på Bastugatan 8.

Öppet på tisdagseftermiddagar under hela sommaren. Öppet också enligt överenskommelse, ring 0400 554157.