"Mobbningen har blivit mera fysisk"

Bild: VN-arkiv/Eva Hagman

Mera fysiskt våld i skolor anmäls och det förekommer fortsättningsvis mycket nätmobbning, säger skolpolisen Camilla Fri-Bergström. Samtidigt minskar skolpolisernas resurser för förebyggande av mobbning.

Förr har skolpoliserna hållit föreläsningar i skolorna i förebyggande syfte, men skolpolisen Camilla Fri-Bergström säger att deras jobb i dagens läge mest handlar om att släcka eldar när det redan hänt något.

– Det sorgliga när det gäller skolpolisens arbete för förebryggande av mobbning är att resurserna skärs ner mer och mer. Jag har förstått att vi i framtiden inte ska hålla föreläsningar, säger hon.

Fri-Bergström tycker att hennes telefon har ringt en hel del under det senaste året. Ärendena har handlat om exempelvis misshandel eller ärekränkning. Hon påpekar ändå att man inte behöver vara säker på att ett brott har begåtts för att kontakta polisen.

– Man får alltid komma och rådfråga oss. Det är bara att komma in eller ringa och berätta vad som har hänt eller visa vad man har för eventuella bevis, säger hon.

Mera fysiskt våld

Fri-Bergström säger att det har blivit vanligare med fysisk mobbning i skolorna. Om det beror på att det verkligen har skett en förändring i barnens beteende eller om tröskeln att anmäla blivit lägre kan hon inte säga.

– Jag tycker att mobbningen blivit mera fysisk. Vi får in mycket anmälningar om misshandel i skolorna, säger hon.

Det som även är väldigt vanligt nu för tiden är nätmobbning. Fri-Bergström påpekar att det kan handla om exempelvis ärekränkning när man skriver någonting osakligt på sociala medier till en annan person.

– Vi får anmälningar om nätmobbning och trakasserier på nätet, men tyvärr blir en ganska stor procent av de här fallen inte uppredda eftersom att man ofta kan vara anonym på nätet. Det kan vara väldigt svårt att ta reda på vem som har skrivit vad, säger hon.

Fri-Bergström säger att man inte ska svara någon som hotar eller är osaklig mot en på nätet utan man ska samla bevis genom att exempelvis ta skärmdumpar på meddelandena och sedan visa dem för någon vuxen.

– Man ska inte ge bränsle åt dem som är osakliga eller mobbar. Spara bevis på vad de håller på med om du kan och kontakta sedan en vuxen som du känner kan hjälpa dig.

Straffbara brott

Några av de vanligaste brotten i mobbningssituationer är misshandel, ärekränkning och olaga hot. Men fastän ärendet skulle gå till polisen så är det sällan någon som åtalas, eftersom barnen blir straffrättsligt ansvariga först när de fyller 15. Om barnen är yngre blir det i stället i princip barnskyddsärenden.

– För att det ska bli ett barnskyddsärende så ska det ändå vara lite grövre saker eller handla om barnets välbefinnande. I mindre allvarliga fall kan det hända att ärendet går till familjecentret först, där kan de erbjuder alla parter stöd, säger Bergström.

Hon säger att det oftast är föräldrarna som kontaktar skolan när någonting har hänt och att man först försöker reda ut problemet i skolan. Om inte skolan klarar av situationen så brukar ärendet hamna hos skolpolisen.

Mer läsning