Mjölkkor lider av det varma vädret

Många djur lider av det varma vädret och mjölkkor är inte ett undantag. När temperaturen stiger över 20 grader blir korna stressade och det påverkar i sin tur bland annat deras mjölkproduktion.

Johan Wasström som driver Bryggars gård i Svartå har gjort allt han kan för att hans mjölkkor inte ska lida av hettan. Han har exempelvis byggt en dusch åt sina kor för att de ska kunna svalka sig.

– Duschen är ännu lite provisorisk, men jag ska nog göra den ordentligt i ordning för kommande år. Den prototyp som vi nu har var väldigt lätt att bygga eftersom jag hade alla delar som man behövde hemma, säger Wasström.

Duschen för korna på Bryggars gård är gjord av en del från en gammal växthusspruta och en vattenslang. Idén till duschen fick Wasström från Facebook och det tog bara en timme för honom att sätta ihop den. Alla kor har dock ännu inte vågat stifta bekantskap med duschen.

– Vissa av korna står med huvudet under duschen och man ser hur de njuter, men andra är ännu lite rädda för den, säger Wasström.

Viktigt med ventilation

Han påpekar att duschen lättar på kornas tillstånd för en stund, men att det viktigaste för dem i den här värmen är att de får vara inne i ett ventilerat utrymme.

– Duschen svalkar korna på samma sätt som en kall dusch svalkar oss människor. Man känner sig bättre en liten stund, men sen har man varmt igen. Det bästa för korna i det här vädret är absolut att få vara inne var det finns ventilation, säger Wasström.

Mjölkkor ska absolut inte ska vara ute på bete i så här varmt väder, tycker han.

– Det är djurplågeri att hålla mjölkkor ute i den här hettan. Man kan jämföra det med att en människa skulle gå ut och sola på en åker utan att ha vatten med sig, inte skulle man klara sig länge.

Elitidrottare

Sinkor, det vill säga kor som är dräktiga, lider inte lika mycket som mjölkkor av hettan eftersom de inte producerar mjölk vilket gör att deras ämnesomsättning är mycket långsammare.

– Man kan tänka att mjölkkorna är som elitidrottare, de är ute och joggar hela tiden. Sinkorna kan däremot bara vara och då klarar man ju sig fastän det är hett. Det är ändå viktigt att de har möjlighet att söka sig i skuggan när de är ute, säger Wasström.

Fastän sinkor klarar sig ute så söker de sig ändå till den svalaste platsen. Det är därför viktigt att det skuggiga området är tillräckligt stort, annars kan korna trampa på varandra om det blir för trångt.

– En sommar hade vi sinkorna ute på bete och på dagen blev det en liten skugga under ett träd. Alla korna ville ligga i skuggan vilket resulterade i att de trampade på varandra så vi var tvungna att ta in dem, säger Wasström.

Maten ett problem

Mjölkkorna påverkas också indirekt av värmen och torkan. Det finns dåligt med mat åt korna på grund av att sommaren har varit så torr, vilket betyder att man på gårdarna måste skrapa ihop allt man kan.

– Man ger i normala exempelvis inte fall spannmål åt korna, men den här sommaren har man varit tvungen att göra det, säger Wasström.

När mjölkkor är för varma så påverkas också deras mjölkproduktion. Wasström har märkt det på sina kor men än så länge har situationen inte blivit kritisk.

– I sommar har vi kanske fått lite mindre mjölk än normalt, men det är nog ingen katastrof, säger han.

De verkliga problemen som torkan har orsakat för mjölkproduktionen kommer att märkas först på vintern när mjölkkorna ska matas med det foder som odlats under sommaren.

– Jag tror inte att korna kommer att mjölka på det foder som har kommit i år. Sommarens väder har nog inte alls varit bra för ekonomin inom mjölkproduktionen, säger Wasström.