Mjölbolstas huvudbyggnad såld

Folkhälsan har sålt Mjölbolstaenhetens huvudbyggnad, bekräftar vd Stefan Mutanen. Bild: VN-arkiv/Nina Ahtola

Folkhälsan har sålt huvudbyggnaden på sjukhusområdet i Mjölbolsta. Det är ett under bildning varande bolag i Lahtis som köpt byggnaden.

Samfundet Folkhälsans vd Stefan Mutanen bekräftar att Mjölbolstas huvudbyggnad har en ny ägare. Affären blev klar den 31 augusti.

– Den nya ägaren, som genom ett under bildning varande bolag i Lahtis köpte byggnaden, vill i det här skedet vara anonym, säger Mutanen.

Det är endast den ungefär 14 000 kvadratmeter stora huvudbyggnaden som ingår i affären.

– Folkhälsan äger fortfarande över 40 hektar mark på området och vi fortsätter med vår verksamhet i Villa Rosa, Villa Familia och Hemboet.

Mutanen berättar att Folkhälsan försökt sälja Mjölbolstas huvudbyggnad alltsedan 2012.

– Det är företaget Catella som skött försäljningen, värdet på affären går vi inte ut med.

Folkhälsan har sedan hösten 2015 hyrt ut utrymmen i huvudbyggnaden till Finlands Röda Kors som driver en mottagningscentral för asylsökande där. Röda Korset driver förläggningen på beställning av Migrationsverket. Så vitt Mutanen vet fortsätter verksamheten.

För Stefan Mutanen känns det litet speciellt att huvudbyggnaden nu är såld eftersom han varit med från början då Folkhälsan byggde upp sin verksamhet i Mjölbolsta.

– Men vi hade ingen egen verksamhet i den stora sjukhusbyggnaden längre och vår grej är ju vård och omsorg, inte att stå som fastighetsägare och hyresvärd.

Folkhälsan producerar tjänster inom barnskydd i Mjölbolsta. På området finns familjerehabiliterings- och skyddshemmet Villa Familia samt mottagnings- och grupphemmet Hemboet.

I Villa Rosa driver Folkhälsan Välfärd ett boende för äldre med nedsatt funktionsförmåga och minnessjukdomar. Hemmet har 21 platser.

Mer läsning