Misstänker att någon försöker sänka båtar

Bild: Johanna Lemström

På en kort tid började två stora båtar oförklarligt sjunka efter att de sjösatts i norra hamnen. Varvets ägare började misstänka att det handlade om skadegörelse, och anmälde det till polisen.

Den 20 maj sjösätts tv-kändisen Niko Lindfors 46-fots båt i norra hamnen i Ekenäs. Sjösättningen går enligt rutinerna och allt verkar vara i sin ordning.

– Alltid då vi sjösätter båtar i den här storleken kollar vi alltid att det inte finns några läckage innan vi tar linorna av båten och inte längre har möjlighet att få den snabbt upplyft, säger Alexander Pajanen som äger AG Marine som sjösatte båten.

Fyra personer fann på plats, tre som sjösatte båten och en som körde lyftkranen. Ingen hittade något läckage. Ändå var motorutrymmet fyllt av vatten några timmar senare

– Dessutom hade båten precis fått en splitterny pump som fanns precis där vattnet kom in. Någon borde ha hört pumpen eller sett vatten då det kom in, men de såg ingenting, säger Pajanen.

Personalen kunde inte hitta någon förklaring på hur de inte skulle ha lagt märke till den öppna kranen, eftersom vattnet kom in med högt tryck nära en ny automat "bilspump", då de granskade motorrummet. Pajanen säger att det inte finns en logisk förklaring varför kranen var öppnad. Den ska öppnas endast i nödfall så att motorerna kan pumpa bort vatten från motorrummet om man exempelvis kör på sten och bilspumpen inte tömmer motorrummet tillräckligt snabbt.

– Vi var ändå inte säkra i det skedet att det var ett brottsfall, det var för absurt, vi var ännu öppna för att det kunde finnas en förklaring, säger Pajanen.

Den 7 juni sjösattes en annan stor båt. Igen kollade man noga att inget vatten läckte in innan man sjösatte båten.

– En halvtimme senare ringer ägaren och säger att en säkerhetsanordning var bortriven, och logg-givaren som går genom skrovet var bort riven, och log på bottnen av mottorrummet bredvid ett öppet hål därifrån vatten kom in med högt tryck. Inget hann hända båten för de kom dit precis innan pumpens batteri hade tagit slut, säger Pajanen.

Därför är Pajanen säker på att någon gjort det med flit.

– Då det här hände förstod vi att det som hände med andra båten också berodde på att någon hade gjort det med flit, säger Pajanen.

Polisen i Raseborg bekräftar att de fått in en polisanmälan, och säger att de utreder fallet.

– Ägaren har gjort en polisanmälan och polisen utreder. Det är ändå inte helt uteslutet att det är ett mänskligt misstag som ligger bakom, säger överkommissarie Mats Lagerstam.

Misstag sker, men inte ofta

AG Marine har under sex år gjort ungefär 1000 sjösättningar i Esbo och Ekenäs

– Ibland läcker båtar, men det är väldigt sällsynt att de börjar ta in vatten då vi sjösatt dem. Och det har aldrig förut varit oförklarligt, säger Pajanen.

Det finns inga kameror vid hamnen som kunde ha fångat händelseförloppen på film. Och även om det fanns människor i närheten har de enligt Paajanen inte reagerat på något ovanligt.

– Det är en offentlig och öppen plats. Om en människa går in i en båt antar man att det är ägaren till båten, säger Alexander Pajanen.

Mer läsning