Ministeruppvaktning: Nu finns en plan för de anställda på rörfabriken i Lappvik

Talar för regionen. Stadsdirektörerna Denis Strandell och Ragnar Lundqvist vill ha resurser för att folk skall kunna bo kvar i Västnyland. Bild: Johanna Lindholm

I dag (fredag 30.11) får arbetsminister Timo Harakka en färsk plan i sin hand för hur man skall sysselsätta de som blir utan jobb då SSAB lägger ner verksamheten i Lappvik nästa år. En delegation som består av stadsdirektörerna i Hangö och Raseborg och representanter för Novago är just nu på väg till Helsingfors för att presentera sysselsättningsförslaget.

– Senast då vi uppvaktade arbetsminister Jari Lindström (Blå) i ärendet, uppmanade han oss att presentera en plan. Den planen är nu klar.

Det säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell, som är på väg till Helsingfors för att överräcka planen åt Lindströms efterträdare på posten, Timo Harakka (SDP).

Vad går planen ut på?

– Den är en detaljerad kartläggning av de anställdas kompetens, situation och behov, säger Strandell.

Planen berör mellan 80-90 anställda vid rörfabriken i Lappvik.

Då nedläggningsbeskedet kom för ett drygt år sedan, berördes cirka 115 anställda, men sedan dess har en del slutat på eget initiativ.

Önskar resurser Strandell säger att det som delegationen önskar är resurser för att omsätta planen i praktiken, till exempel ordna omskolning åt de som behöver det. – Ärligt talat tror jag ju inte att vi kommer att få pengar i handen direkt, men jag känner mig ändå mer hoppfull efter regeringsbytet, säger Strandell. – Det gäller att bereda möjlighet för folk att bo och leva i den här regionen. Denis Strandell har sällskap av Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist, Tom Gammals, vd för Novago företagsutveckling och Tiina Lindholm som ansvarar för Novagos rekryteringstjänster.

Mer läsning