Mikael Källman slutar träna BK – Andreas Rönnberg tar över

Mikael Källman har gjort sitt i BK-46. Bild: Jesper Sundström

Det blir tränarbyte i BK-46 sedan Mikael Källman meddelat att han lämnar tränarposten.

BK-46 herrlag åkte i fredags ut i kvartsfinalerna mot HIFK efter 2–3 i matcher. Den sista och avgörande matchen slutade 18–22 inför hemmapubliken i Karis.

På måndagen meddelade Kartisklubben att det blir tränarbyte inför nästa säsong då meriterade Mikael Källman lämnar posten som tränare.

– Den nyss avslutade säsongen var en besvikelse såväl för mig som för föreningen, säger Källman i klubbens pressmeddelande.

– Enligt min bedömning räckte materialet helt enkelt inte till för en bättre placering.

BK hade nyckelspelarna Andreas Rönnberg och Oscar Kihlstedt skadade i de avgörande matcherna i vår och hade därför svårt att nå sin fulla potential.

– I och med att BK inte framöver heller har resurser att satsa på en tillräckligt bred trupp, har jag efter att ha tänkt igenom situationen kommit fram till att det enda rätta för mig är att stiga åt sidan, säger Källman i pressmeddelandet.

Han vill inte kommentera situationen mer än i pressmeddelandet.

– Jag kanske nu är handbollspensionär, säger han till HBL.

BK:s ordförande Björn Siggberg säger att det inte finns någon dramatik bakom tränarbytet utan att initiativet kom från Källmans sida och att klubben respekterar den meriterade tränarens beslut.

– Jag skulle inte säga att det är en stor överraskning. Det är klart att då resultatet blir sämre än målsättningen så kan sådant här hända, säger Siggberg.

– Jag ser det här mera som en generationsväxling i klubben.

Generationsväxlingen han talar om är att Andreas Rönnberg tar över som ansvarig tränare med ett tvåårigt kontrakt. Han kommer att fungera som spelande tränare och ha hjälp av Timo Oksanen.

– Det är ingen nödlösning utan vi tror på Rönnberg och ska nu låta honom i lugn och ro jobba enligt den modell han vill, säger Siggberg.

35-åringen Rönnberg återvände till Karisklubben inför säsongen 2016–17 efter en paus på tio år och han har varit lagets enskilt viktigaste spelare sedan comebacken i hemstaden. För knappt två veckor sedan meddelade BK att Rönnberg förlängt spelarkontraktet med en säsong.

Den här säsongen hade BK tre utländska spelare i truppen (Bogdan Klepa, Viktor Grusinkij och Grigorij Sementjenko). Enligt Siggberg ska laget i framtiden satsa mera på lokala förmågor.

– BK är ett lokalt lag. Styrelsen har en klar målsättning: Vi ska klara oss på lokala förmågor och vårt rekryteringsområde är från Hangö till Ingå, säger Siggberg.

I och med att Rönnberg fortsätter och Jac Karlsson återvänder till Karislaget inför nästa säsong kommer det åtminstone att finnas två lokala storstjärnor i laget då säsongen kör i gång. Oscar Kihlstedts fortsättning i BK är för tillfället osäker, han lär främst sikta på att fortsätta sin karriär utomlands.

– Tanken är att BK inte ska ha mer än en utländsk spelare i laget och det ska vara någon som fyller en position vi har svårt att fylla med egna produkter, säger Siggberg.

Det lär i klarspråk betyda att Grusinskij och Sementjenko gjort sitt i BK. Också målvakten Bogdan Klepas fortsättning är osäker då hans starka insatser väckt intresse hos andra klubbar.

Ordförande Siggberg säger att de lokala spelarna väcker ett större intresse på orten och att framtiden på juniorsidan ser ljus ut i Karis.

– Våra C04-pojkar vann FM-guld på söndag och samtliga pojklag i klubben har chansen att ta hem titeln i vår, säger han stolt.

Han lyfter fram konkurrenten Dicken som ett exempel på en annan förening där ett eget starkt juniorarbete resulterat i ett lokalt representationslag.

– På sikt är det sådana klubbar som ska bygga upp den finländska handbollen, säger Siggberg.

Mer läsning