Miikka Nieminen siktar på toppen

Skidsport. Den finländska alpina skidtalangen Miikka Nieminen har åkt skidor under hela sin uppväxt. Med åren har skidorna blivit längre och farten i backen ökat. Bild: Patrik Lindström

Den 17 årige alpina skidåkaren från Ingå, Miikka Nieminen, är en av de bästa åkarna i sin årsklass. Under kommande säsong vill han kliva ännu närmare den internationella toppen.

Den 17-åriga skidtalangen Miikka Nieminen började med alpin skidåkning när han var fyra år gammal, då han följde med sin far som jobbade som skidlärare i Påminne. Tävla började han i 8 års ålder.

– I den åldern hade jag inte något bättre att göra och då jag hade tråkigt ville jag alltid åka med farsan till backen, säger Nieminen.

Nieminen har alltid tyckt om att röra på sig och leva ett aktivt liv. Han spelade också fotboll i över tio år.

– Slalomåkningen började som en hobby, men det har sakta eskalerat och blivit mer seriöst. Fotbollen har jag inte hunnit med på ett år.

– Då jag var omkring 14 år gammal började jag träna och tävla mer regelbundet också uppe i norra Finland och jag började kvala in i internationella tävlingar.

De första större framgångarna nådde Nieminen som tolvåring, då han vann södra Finlands Cup som alla de bästa juniorerna deltog i. Nieminen är själv väldigt anspråkslös då man talar om hans prestationer, men säger att framgångarna varit viktiga för motivationen.

Under sin gymnasietid har den tidigare Ingåbon Nieminen bott och studerat i Nilsiä, där han samtidigt tränar i Tahkon alppikoulu. Sommaren tillbringar han hemma i Ingå eller på sommarstugan.

– Att studera i Tahko har gått bra och det underlättar idrottandet mycket. Vi är ganska mycket borta från skolan på grund av träningarna, men vi får göra en hel del självständiga studier i stället. Dessutom går vi gymnasiet på fyra år.

Bra säsong

Miikka Nieminens senaste säsong var framgångsrik, då han tog två silver och ett brons i FM-tävlingarna i U18. Den inhemska nivån i klassen för 18-åringar är stenhård och under den förra säsongen placerade sig två finländare inom de fem bästa åkarna i världen.

– Jag klarade mig bra i klassen för 18-åringar, med tanke på att de bästa åkarna är ett år äldre en jag.

– Också i min åldersklass är nivån relativt hög. Vi har kanske fem slalomåkare som är rankade bland de femtio bästa, och tre i storslalom. Själv var jag inom de trettio bästa i världen i slalom.

Sommarträning

Just nu förbereder sig Nieminen inför kommande säsong, men han har också hunnit ta semester.

– Sommarens träning är viktig. I slutet av maj åkte vi till Österrike med laget för att träna. Utöver det gäller det att träna mångsidigt, till exempel genom att springa och gå på gym.

– Jag upplever inte att jag har några större svagheter jag måste jobba på, men jag behöver fortfarande få mera styrka och tekniken kan man alltid jobba på. Ingen har perfekt teknik.

Nieminen har också en uppfattning om vad som krävs av en skidåkare för att man ska kunna ta sig till den absoluta toppen.

– Man måste brinna för sporten för att orka. Träningarna är väldigt tunga och det skulle inte bli till något om man inte hade motivationen.

– Man måste också vara målmedveten och se orsaken till att man tränar och kanske också ha en viss särbegåvning för idrott.

Under kommande säsong vill Nieminen förbättra sina placeringar från tidigare år och han önskar också att ett antal goda prestationer ska ge honom med en plats i juniorlandslaget.

– Jag har tränat ordentligt och då utvecklas man nästan automatiskt. Jag har hittat en bättre touch i slalom vilket just nu verkar vara min starka gren. I storslalom kastar min nivå lite och jag lyckas sällan få ihop två lyckade åk.

I kombinationstävlingarna där man åker ett åk Super G och ett åk slalom är Nieminen världsetta i sin egen åldersklass.

– Jag har som målsättning att vara i landslaget då jag går ut gymnasiet och jag kommer att satsa fullt på skidåkningen. På lång sikt är mitt mål att bli bäst.

Nieminens säsong startar i november i Levi.

Mer läsning