Midsommartrafiken: Omkörningar sparar väldigt lite tid och kan bli farliga

Bild: Niklas Tallqvist/HBL-arkiv

Statistiken över olyckor i midsommartrafiken är dyster. Det lönar sig att reservera tillräckligt med tid i rusningen.

Planera resan till midsommarfirandet så att du undviker den värsta rusningen och reservera mycket tid, uppmanar både Vägtrafikcentralen och Polisen. Mest rusning brukar det vara på torsdag och söndag, skriver Vägtrafikcentralen i ett pressmeddelande.

– Många huvudfarleder kan stockas till under de mest livliga timmarna. Då trafiken är som livligast kan körhastigheterna tidvis sjunka trettio kilometer i timmen lägre än normalt, säger Mika Jaatinen, chef för trafikstyrningsenheten vid ITM Finlands vägtrafikcentral, i pressmeddelandet.

På grund av de stora trafikmängderna kan också små störningar få hastigheterna att sjunka rejält. Det går inte att avlägsna alla hinder som beror på vägarbeten, vilket kan leda till köer. Vid färjorna i Åbo skärgård förväntas också långa köer och det har lagts in extra turer mellan Nagu och Pargas.

VR meddelar att de populäraste tågturerna är fullbokade under helgen. Kring 230 000 passagerare förväntas åka tåg under midsommaren.

Polisen övervakar

Polisen använder bland annat kameror för att övervaka trafiken. Torsdagstrafiken förväntas bli livligare än söndagen eftersom många inleder sin semester, skriver Polisinrättningen i Östra Nyland i ett pressmeddelande.

– På torsdag och söndag övervakar Polisen framför allt fortkörningar, omkörningar och avstånden mellan bilarna, säger Petri Pahkin, överkommissarie vid trafikpolisen i Östra Finland, i pressmeddelandet.

Omkörningar i rusningstrafiken är onödiga, eftersom man sparar väldigt lite tid men kan orsaka fara, enligt Polisen. I midsommartrafiken brukar det vara kring tre gånger fler rattfyllerister i farten än vanligtvis. På midsommarfredagen uppstår nästan alltid en ökning av antalet dödsfall och skador i trafiken. Olyckorna förorsakas oftast av fortkörningar och det är inte heller ovanligt att alkoholen spelat en roll i olycksfallen.

Polisen kommer också att övervaka båttrafiken och försöker ta itu med roderfylleri och öka användningen av flytvästar. Varje år drunknar kring 200 personer och nästan alla kunde ha klarat sig om de hade använt flytväst och om de hade varit nyktra, enligt Polisen.