Meriterande seger för EIF

En straffräddning av Jonathan Jäntti och ett segermål av Akseli Ollila. Det var det som behövdes när Ekenäs IF vann lördagens toppmatch i fotbollens division 1 på hemmaplan över KPV från Karleby med 1–0.

Serietrean EIF tog nu emot tvåan KPV och framför allt för hårt satsande KPV stod mycket på spel med tanke på att man redan inför matchen låg tre poäng efter serieledande HIFK. Karlebylaget uppträdde också nervöst och ägnade mycket energi att skrika åt domaren och de egna lagkamraterna.

Allt för muntra minuter var det heller inte i KPV-lägret efter matchen. En straffmiss i andra halvlek blev väldigt dyrköpt.

– Resultatet var en besvikelse och det är förstås det som grämer nu. Samtidigt var det rent spelmässigt en av våra bättre bortamatcher. Vi fick de löpningar i anfallet som vi ville ha, men vi kunde inte utnyttja dem, sade KPV-tränaren Jarmo Korhonen efteråt.

Desto nöjdare tongångar var det förstås hos hemmalaget. EIF tog nu av sina tyngsta segrar under sina år i division 1 och avancerade i tabellen.

– Jag är väldigt glad. Vi inledde matchen bra och stod för en solid insats, sade tränaren Gabriel Garcia Xatart.

Straffräddning

När lagen möttes i Karleby tidigare i år slutade matchen 0–0 och också nu var det jämnt i första halvlek. Båda lagen hade några chanser och kanske Ville Sevóns soloräd var vassast. Skottet gick dock knappt över KPV-målet.

KPV inleddes bra i andra halvlek och fick också god hjälp på vägen då ojämna domaren Jani Laaksonen gav en straff efter ett KPV-inlägg. Hemmamålvakten Jonathan Jäntti stod dock för en lysande räddning då han gick år rätt håll och styrde ur Kalle Multanens skott till hörna.

EIF fick vind i seglen och en kvart för slutet kom också ledningsmålet efter ett snyggt anfall. Den avgörande passningen gavs av Hanson Boakai och målet gjordes av Akseli Ollila med ett mycket prydligt skott. Det räckte till för segern.

Jäntti i toppform

I och med segern passerade EIF just KPV i tabellen och är nu tvåa. En starkt bidragande faktor till framgången är just Jonathan Jänttis utmärkta målvaktsspel – nu var förstås straffräddningen det som stack ut, men också i övrigt stod han för en helgjuten insats.

– Det är skönt att ha en målvakt om Jonathan, det är inget fråga om annat. Samtidigt var det här nog en laginsats, vi jobbade hårt, sade Garcia Xatart.

För EIF fortsätter raden av intressanta matcher på lördag då EIF gästar serieledande HIFK i en ren seriefinal. Att så skulle ske hade kanske inte alla trott inför säsongen.

– Men nu är det så. Vi har nu nått de placeringar vi vill vara på, men det är klart att det förmodligen är ännu tuffare att hålla sig kvar där, sade viktiga Riku Selander i EIF.

EIF–KPV 1–0 0–0

EIF: Jonathan Jäntti; William Lindqvist (55. Viktor Limnell), Chakib Hocine, Ulrich Meleke, Ville Sevón, Atte Sihvonen, Jacob Bushue; Riku Selander; Akseli Ollila (86. Johan Estlander), Hanson Boakai (76. Vili Nyström), Hans-Emil Honkasalo