Mer mat och mindre plast på årets Slow Food

Pumpa på! Slow Food Festival handlar om god, ren och rättvist producerad mat.Bild: Kevin Stewart

I helgen är det åter dags att hylla de lokala råvarornas och produkternas mångfald under den nionde upplagan av Slow Food Festival.

Som festivalområde fungerar Fiskars bruk och närmare bestämt Gamla sädesmagasinet och utställningssalarna i Kopparsmedjan (Vita och Svarta salen), samt Verkstadsgården som ligger mellan dessa byggnader.

Köttproducenter, fårfarmare och bagerier hittas i Gamla sädesmagasinet medan fiskare och grönsaksodlare ställer ut på Verkstadsgården.

Svarta salen är vigd för restauranger, bryggerier, kaféer och cateringföretag. Ett provkök med matlagningsdemonstrationer byggs upp i Vita salen.

Närmatsmarknaden är igen stommen i Slow Food-festivalen 2018. Nytt för i år är att producenter från hela Nyland och Åboland bjuds in.

Det blir också debatter, workshoppar, barnprogram, smakprov, matlagning i provkök inne i Kopparsmedjan och på grill ute vid Samlingslokalen samt en massa andra aktiviteter.

En annan nyhet för i år är olika workshoppar och tastings dit biljetter har kunnat köpas i förväg.

Årets tema är Våga fråga, det vill säga: ta reda på matens ursprung! I Samlingslokalen ordnas digert program med mataktörer från hela Norden. En finskspråkig paneldebatt arrangeras på lördag och en svenskspråkig på söndag.

Slow Food Festivalen arrangeras i år för nionde gången. Festivalen genomsyras av ideologin om god, ren och rättvist producerad mat. Föreningen Slow Food Västnyland är med i kampen för att minska användningen av engångsmaterial som belastar miljön. Slow Food uppmanar alla utställare att ersätta använda miljövänliga material. Besökarna får gärna ha egna korgar och kassar med sig.

Varutransport till bilar och bussar kommer att ordnas. Bussturer till festivalen arrangeras av bland annat marthorna.

Efter fjolårets succé med cirka 6 000 besökare och livlig kommers satsar man i år ännu mer. Slow Food Västnylands ordförande Diana Lindholm väntar minst 8 000 besökare.

Inträdet till Kopparsmedjan, Magasinet och Lokalen kostar 1 euro. Ta kontanter med, alla försäljare tar inte emot kortbetalningar!

Parkeringen kostar 2 euro.

Fem skäl att delta

Mångsidigt, högintressant och kvalitativt utbud av ett 60-tal matproducenter från Nyland och Egentliga Finlandt.

Provsmakningar av ostar, potatis, kaffe, surdegsbröd och öl.

Eminenta gäster: Bland andra Johan Andersson, Johan K. Dal, Ari Ruoho, Eliisa Kuusela, Menchel Alico Pullinen, Ammi Malkamäki, Ludovico Roccatello, Minna Junttila, Christos Granqvist, Kati Pulli, Ann Storsjö, Raija Rehnberg, Baiba Smilga, Samuel Mikander, Thomas Snellman och Anders NorrbacK.

Ingen onödig användning av plast.

Kidsfestival i Kopparsmedjan. Eget program för barnen på temat mat.