Mer finurlig spökjakt med Luigi och kompani

Mer tidsfördriv. Vid sidan av huvudäventyret finns flertalet olika samarbets- och tävlingsorienterade flerspelarlägen att roa sig med. Bild:

Förbered dig på en hotellvistelse utöver det vanliga. Alexander Ekelund har spelat Luigi's Mansion 3.

Luigi's Mansion 3. Format: Nintendo Switch. Åldersgräns: 7. Betyg:

Luigi's Mansion 3 är Luigis första stationära spökäventyr på hela 17 år, och liksom föregångaren till 3DS en samproduktion mellan Nintendo och kanadensiska Next Level Games.

Skådeplatsen är ett massivt lyxhotell, där Luigi och Mario med vänner checkat in för lite semester. Men riktigt så enkelt ska förstås inte det stackars otursförföljda gänget få ha det, för snart visar det sig att de har lurats in i en fälla. Vips så har hotellet förvandlats till ett enda stort spökhöghus och Luigis sällskap blivit bortrövat. Nu gäller det att med ficklampan, spöksugarmanicken och lite sunt förnuft överlista hotellets utmaningar och gastar på varje våningsplan, och leta rätt på allihop.

Idén med hotellet – mer som en bunt temaparker inrymda i en skyskrapa – är smart såtillvida att det tillåter stora visuella utsvävningar och variationer mellan våningsplanen, samtidigt som allt binds samman på ett logiskt sätt via hissen. Eftersom hissknapparna gömts undan och hittas under äventyrets gång, skapas en naturlig ordning i vilken våningarna kan tillträdas, utforskas och (bokstavligen) dammsugas på ledtrådar och hemligheter – likt individuella banor. Längs vägen uppvisas en sällan skådad fantasirikedom och skaparglädje i såväl miljöerna som pusslen och bossfajterna.

Det är bara vad gäller tonaliteten, de stundtals nästan lite farsartade manéren, som Next Level Games hamnar lite snett ibland.

Men som helhet är Luigis senaste spökäventyr lika fullproppat med kreativitet, charm och spelglädje som osaliga andar.

Alexander Ekelund

Mer läsning