Mer än 41 000 följer deras liv

Sommar i Snappertuna. Catharina Pettersson och Dave Cad kommer att tillbringa en del av sommaren på stugan där de också kommer göra videor. De görs endera med systemkameran, go pro-kameran eller helt enkelt med mobiltelefonen. Bild: Anna Björkqvist

En video på en britt som äter finskt godis. Så lyder början på en snabbt växande Youtubekarriär. På ett år har brittiska Dave Cad fått tiotusentals fler Youtubeföljare och finländarna känner numera igen honom och hans finlandssvenska flickvän på stan.

För ett år sen började Dave Cads Youtubeföljarantal att stiga.

– Jag gjorde en video där jag provsmakade finskt godis och märkte att just den fick betydligt fler visningar. De var också många finländare som började kommentera i kommentarsfältet.

Efter tid lade han upp en till video om Finland. Resultatet blev som förväntat, de videor som kunde kopplas till Finland fick fler visningar än de andra. Det blev startskottet för Daves vloggar om Finland. Nu har de populäraste videorna nästan 200 000 visningar och vissa som bara är några veckor gamla har redan över 100 000 visningar.

– De videor där jag pratar finska eller reagerar på till exempel finska musikvideor är de som är populärast. Jag antar att finländarna gillar att se en britt som totalt misslyckas med att tala finska, säger han och skrattar.

Under de senaste två månaderna har Daves kanal fått otroligt mycket mer synlighet och han har under den tiden samlat ihop över 20 000 av sina följare. Nu har han totalt över 41 000 och talet bara fortsätter att stiga.

– Det är helt otroligt, helt ofattbart, säger Dave.

Vloggande par

Dave är född och uppvuxen i England och har därför sin finländska koppling i och med att hans flickvän är finlandssvenska Catharina "Catti" Pettersson. Hon flyttade till England för sju år sen för att studera teater och för två år sedan träffade hon Dave via dejtingappen Tinder.

Sedan ett år tillbaka vloggar även Catti, men för henne var det inte alls en självklarhet att hon skulle göra det, trots sin teaterbakgrund.

– Det känns som att det var svårare för att jag är finländare. Det är mycket vanligare att vlogga i England. Jag funderade massor på vad alla mina vänner skulle tänka och tycka. Jag skulle nog aldrig ha börjat om det inte Dave och min mamma hade övertalat mig, säger hon.

Catti och Dave är i Finland för att tillbringa sommaren på stugan i Snappertuna. Catti är född och uppvuxen i Esbo men hon känner sig ändå mest hemma Västnyland.

– Snappertuna är mitt hem i Finland, men också Ingå där mina föräldrar bor sedan några år tillbaka, säger hon.

Igenkända på stan

En stor del av Dave och Cattis följare är finländare. Under våren har deras Youtubekanaler växt så pass mycket att de under en utflykt till Åbo blev igenkända på flera ställen.

– När vi steg in i Mikaelskyrkan kom det plötsligt en kille emot mig som sträckte fram handen och sade "Hej Dave". Det är så overkligt, att människor känner igen oss på gatan, säger han.

Daves Youtubekanal började på allvar växa efter att Facebook-sidan "Funland" delade en video där han pratar om hur det är att dejta en finländare.

– Den fick massor, massor med delningar och gillningar, säger Catti.

Hon tror att Daves videor har blivit populära eftersom människor gärna vill se någon av en annan nationalitet uppleva ens egen kultur.

Tidskrävande hobby

Även om vloggandet är viktiga för både Catti och Dave är de ändå bara en hobby, även om de båda gärna skulle göra det professionellt. Att laga en video är väldigt tidskrävande och Dave lägger oftast ner mellan tre och fyra timmar. Då är det editeringen som tar längst tid.

– Och det tar ännu längre för mig. Om Dave filmar på ungefär 30 minuter så lägger jag ner åtminstone 10 minuter på att bara vänja mig vid att stå framför kameran, ler Cat.

De tycker att det är viktigt att vara samma person framför kameran som i verkligheten. Och de märks. Samma personkemi som utspelar sig i vloggarna speglar sig i hur de lättsamt och varmt skämtar om varandra. Dave säger att det skulle synas om han försökte vara någon annan.

– När jag började vlogga kändes det som att alla andra var så karismatiska och att jag ville vara som dem. Men det blir väldigt jobbigt i längden och det syns i videorna om man inte är äkta.

Cat nickar och håller med.

– När jag har kollat på mina gamla videor märker jag att jag inte alls är mig själv.

Dave kommer också i framtiden att göra videor om Finland, men kommer att försöka göra dem mer personliga.

– Jag vill berätta om personliga erfarenheter och mera involvera Finland genom dem.

I sommar kommer paret att åka runt i Finland och göra videor från de ställen de besöker.

Här hittar ni en video där Dave kollar in en total solförmörkelse i Ekenäs.

Här hittar ni Daves kanal och här finns Cattis kanal.

En vlog är en blogg i videoformat där personen berättar om sina tankar. Vloggar kan finnas både på youtube men också laddas upp på en bloggsida.

Dave började göra videor under namnet Dave Cad för 5 år sen. Nu har han över 41 000 följare och de populäraste klippen har nästan 200 000 visningar. Allt som allt har hans kanal nästan 2 miljoner visningar.

Catti har vloggat under namnet Cat Peterson i över ett års tid. Hon har över 6 000 följare och hennes populäraste klipp har över 153 000 visningar. I den provar hon och Dave svenskt godis.

De har också en gemensam kanal som heter Cat and Cad.

Att vlogga är deras hobby. Dave jobbar som grafisk designer och Catti som skådespelerska.

Mer läsning