Medeltiden återvänder till Raseborg

Det är den tiden på året igen – det är dags för medeltidsmarknad och tornerspel vid Raseborgs slott.

I morgon och på söndag är det dags att spola tillbaka i tiden och uppleva medeltiden i all sin skönhet vid Raseborgs slott. Evenemanget ordnas av Raseborgs medeltida sällskap, Rams, och hålls i år för tionde gången.

Deltagarna brukar vara kring 4 000 och i år förväntar man sig minst lika många.

– Det har ju lovats otroligt fint väder och 30 grader varmt så det kan hända att besökarna blir fler, säger producent Kerstin Karlberg.

För att fira 10-årsjubileet har man sammanställt en bok, Medeltid på Raseborg, skriven av Dan Idman och Kerstin Karlberg.

– Vi har mycket bilder och information från tidigare år och det blev en bra blandning. Något måste man ju göra för att fira 10 år av medeltidsmarknader och torneringar, säger Idman.

– Den inkluderar historiska berättelser från Raseborg som börjar från 1370-tal, samt lite berättelser före det också, tillägger Karlberg.

Maffiga tornerspel

Det är ett stort projekt att ordna medeltidsmarknaden med tornerspel. Hästarna som deltar i tornerspelen kommer från Uppsala i Sverige och det är alltid lite utmanande att få dem fraktade till Raseborg.

– Men det är det värt eftersom hästarna är tränade på hög nivå för just medeltida sammanhang, säger Karlberg.

De berättar att ungefär 2 000 besökare kommer till evenemanget per dag och ungefär hälften av dem tar del av tornerspelen.

– Tornerspelen är verkligen mäktiga och väldigt populära, säger Idman.

Tornerspelen förverkligas med den svenska riddargruppen Celeres Nordica och under helgens lopp ordnas fyra föreställningar.

– I varje föreställning deltar fyra riddare och sammanlagt har vi sju ryttare, säger Idman.

Riddarna, samt alla som jobbar på evenemanget, är klädda i medeltida stil. Allt ska ge den rätta känslan.

– Vi är mer än 50 personer som kommer att jobba med evenemanget och det behövs, säger Karlberg.

Program för liten som stor

Tjugo marknadsförsäljare kommer att ställa upp sina stånd framför slottsruinerna.

– Det är ett perfekt antal säljare. Vi har någon gång haft trettio försäljare och det var lite för mycket, säger Idman.

Allt med evenemanget osar medeltid – det ända som inte hör till medeltiden, men finns under evenemanget, är kaffe.

– Kaffe klarar sig inte finländare utan så det måste vi ha med, säger Idman.

– Annars är Raseborgs ruiner ett väldigt bra ställe att ordna evenemanget på eftersom det är lite på sidan om och inte mitt i staden. Det hörs knappt något billjud och sådant, vilket gör att det känns mer äkta, tillägger Karlberg.

Under evenemanget kan man också njuta av musikuppträdanden och ta del av eldshower. Dessutom kan man delta i yxkastning, armborstskytte, ponnyridning och hinderbana med käpphästar.

– En nyhet för i år är att vi också kommer att ha två dansare som såklart dansar enligt medeltida stil, säger Idman.

Han säger att det är roligt att se hur evenemanget hela tiden blir större och större.

– Många har ett medeltidsintresse och evenemanget lockar både barn och vuxna. Det är också roligt att se att vissa av besökarna klär ut sig för att hitta den rätta stämningen, säger Idman.

Karlberg säger att evenemanget är en perfekt sysselsättning för helgen.

– Människor dras till evenemanget just för att det är så roligt. Det sysselsätter en familj för en hel dag om man så vill. Man kan röra sig runt på området, ta en guidning i borgen och njuta av allt roligt program, säger hon.

Medeltid på Raseborg ordnas den 14–15 juli invid Raseborgs slottsruiner. Inträdet till marknaden är fritt. Tornerspelen kostar 1-12 euro beroende på ålder och för eldshow och musik betalar man enligt samvete.