Med pennan som arbetsredskap

Lång karriär. Eric Adlercreutz har jobbat som arkitekt sedan 1960-talet och materialet på utställningen är en resa genom hans liv och karriär. Bild: Clara Wahlström

Höstens utställning på Elverket i Ekenäs är både ett personporträtt av en framgångsrik arkitekt och en hyllning till samverkan mellan konsten och arkitekturen, pennan och hjärnan.

Utställning: Arkitektens penna möter pappret. Plats: Elverket, Ekenäs. Tid: 15.9-11.11.

Eric Adlercreutz, som är bosatt i Kyrkslätt, har en lång karriär bakom sig som arkitekt. Han har ritat byggnader och planerat områden och stadsdelar både i Finland och utomlands. Utställningen som både fokuserar på hans yrkeskarriär och hans passion för teckning, presenterar ett stort antal verk från olika tider och i olika tekniker.

Utställningen består av sex delar, som alla representerar olika skeden i Adlercreutz liv och karriär. I det första rummet kan besökaren se en lång rad skisser och teckningar av djur, landskap och människor. Teckningarna, mestadels i blyerts och tusch, är gjorda från 1950-talet och framåt.

– Djur, människor och landskap hör till mina favoritmotiv. Här finns många skisser av både mina barn och barnbarn, säger Adlercreutz då han visar sina teckningar och poängterar hur viktigt det är som arkitekt att lära känna pennan och pappret även utanför jobbet.

Tecknandet utvecklar samspelet mellan hjärnan och handen, något som Adlercreutz anser vara en stor fördel i arkitektens vardag.

– Ibland kan jag tycka att det är synd att de som studerar till arkitekt i dag gör nästan allt på datorn. Man får många idéer och insikter genom tecknandet.

Tävlingar ger krydda

Många av teckningarna är självklart även studier i arkitektur från Eric Adlercreutz många resor runtom i världen. Italien är ett resmål som är särskilt välrepresenterat. Adlercreutz har besökt landet många gånger sedan den första resan, som han gjorde då han jobbade på Alvar Aaltos arkitektbyrå i början av 60-talet.

Under sin karriär har Eric Adlercreutz deltagit i många arkitekttävlingar, och på utställningen kan man bekanta sig med några av dessa bidrag. Man kan följa arbetet från skisstadiet fram till de färdiga ritningarna och perspektivteckningarna.

– Det är litet av en krydda i vardagen att delta i tävlingarna, säger Adlercreutz och menar att även om bidraget man lägger fram kanske inte vinner, har man vunnit erfarenhet och nya insikter.

Ritade Jägarbacken

För Eric Adlercreutz är samverkan mellan miljön och nybyggena viktig. Därför har han jobbat mycket med projekt där man kombinerar gamla byggnader med moderna på ett harmoniskt sätt. Att skapa hela miljöer, som exempelvis Lundberga småhusområde i Kyrkslätt, något som intresserar Adlercreutz.

Även i Ekenäs finns det flera byggnader som ritats av Eric Adlercreutz. Den mest kända av dem är kanske Motell Marine, vars första del, den så kallade Karmes Villa, ritades som privatbostad i början på 1960-talet. Andra byggnader som kan nämnas är bland annat Västra Nylands förra tryckeri på Stationsvägen, som byggdes 1963-64 och ateljébyggnaden vid Villa Snäcksund i Hagen.

Adlercreutz största projekt i Ekenäs är kanske ändå Jägarbackens bostadsområde där han både ritat hus och planerat själva området. För Adlercreutz karriär var arbetet i Ekenäs betydelsefullt, eftersom han efter det började jobba mycket med att integrera äldre trähusbebyggelse med modern arkitektur.

Målningar i akryl

På utställningen är det inte bara teckningar och skisser man kan bekanta sig med. På fritiden målar Eric Adlercreutz, mestadels i akryl. En hel avdelning av utställningen är tillägnad Adlercreutz målningar, och de förberedande skisserna. Adlercreutz största förebilder då det gäller målandet är konstnärerna Sam Vanni och Jorma Hautala, och man kan tydligt se ett samband mellan deras verk och formspråket i Adlercreutz målningar.

För den som är intresserad av att dyka litet djupare ner i arkitekturens och teckningens värld ordnas ett symposium under rubriken "Pennan som tankens redskap" i Sigurd Snåresalen i Ekenäs den 21 september klockan 13.30. Mer information finns på Pro Artibus webbplats.

Clara Wahlström

Mer läsning