Mat på bordet

Jag lyssnade på onsdagen på en av Yles finskspråkiga radiokanaler där en programledare, en restauratör och en forskare från Institutet för hälsa och välfärd THL talade om hur och vad man äter och hur matvanorna har förändrats.

Det framkom att ungefär en miljon finländare äter lunch varje dag på de personalrestauranger som finns på arbetsplatserna. Andra äter på närliggande restauranger och betalar med det som förr kallades för lunchsedel, men som nu i många fall har förvandlats till betalkort.

Lunchsystemet följer alltid samma mönster. Man går i väg i små gäng, ofta samma personer, och alltid mellan klockan 11 och 12. Viktigare än själva matlistan är den sociala närvaron och pausen från arbetsuppgifterna. Helst äter man en lunch som kostar kring tio euro.

De flesta upplever att lunchen är den viktigaste måltiden på dagen eftersom många finländare tydligen inte längre äter middag.

Med rätt bra erfarenhet från Italien är det intressant att notera skillnaderna i matkulturen mellan länderna. I Italien slår många restauranger, trattorior och pizzerior – och vad det nu allt finns – upp sina dörrar för lunch klockan 12-15 och därefter smälls de fast igen. Jag glömmer aldrig minerna på den svenska familjen med några vrålhungriga ungar som några minuter över tre fick kalla handen och ett "No!" till svar. Pizzaugnen hade just stängts av och, nej, den sätts inte på igen förrän på kvällen. Absolut ingen mat på eftermiddagen.

Upp kommer dörrarna igen 19.30-tiden och i regel är krogarna då så fullpackade av matgäster att det kan vara svårt att få ett bord om man anländer lite försenad. Stängningsdags är det ungefär 22.30-23.

Radioprogrammet var särskilt intressant också för att Västnyland just upplevt matmarknaden på Mangs gård med cirka 4 000 besökare och nu väntar vi på Slow food-festivalen i Fiskars om en vecka – ett av de bättre evenemangen i den här regionen med närproducerade råvaror som lockar cirka 10 000 besökare.

Det är inte dåligt med tanke att det handlar om mat.

Kim Isaksson Redaktör för extern opinion och debatt