Massiv manifestation märks även här

Arbetet i Hangö hamn stannar klockan 6 på fredag morgon och återupptas klockan 6 på lördagsmorgonen. Bild: Arkiv

Som en protest mot regeringens aktiveringsmodell för arbetslösa ordnar fackens centralorganisation FFC en massiv manifestation i Helsingfors i morgon fredag. Inemot 4 000 har meddelat på evenemangets Facebooksida att de deltar.

Inom Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC är man mycket kritisk till regeringens aktiveringsmodell för arbetslösa och kräver att den upphävs.

För att uttrycka sitt missnöje ordnar man manifestationen #Äänityöttömälle – En röst åt de arbetslösa på Senatstorget i Helsingfors i morgon. Protesten märks även i Västnyland.

Hamn och logistik stannar

I Hangö märks protesten mot regeringen bland annat genom att arbetet i hamnen kommer att stå, närmare bestämt från fredag morgon klockan 6 till lördag klockan 6. Det bekräftar stuvarnas huvudförtroendeman Dennis Finnberg.

– Utöver vårt fack AKT har jag förstått att även våra förmän som hör till PRO deltar i manifestationen, säger Finnberg.

Också Industrifackets lokalavdelning i Hangö, avdelning 379, deltar i manifestationen. Avdelningen ordnar en gemensam transport till Helsingfors. Pentti Nevalainen, huvudförtroendeman på logistikföretaget Semaster, säger att ett tiotal personer från företaget åker med.

– Dessutom kommer medlemmar från vår lokalavdelning som jobbar på logistikföretagen Assistor och Uuttera att delta. Arbetet står helt i och med att Industrifacket hör till de förbund som utlyst en politisk strejk, säger Nevalainen.

Även SSAB:s stålrörsfabrik i Lappvik påverkas av att Industrifacket strejkar. Produktionen kommer att stå stilla i morgon, bekräftas därifrån.

Rätt att delta, buss ordnas

Enligt facket är det varje medborgares rättighet att delta i en politisk strejk, bara man har meddelat arbetsgivaren om sitt deltagande på förhand. Arbetsgivaren har rätt att dra av lön för den tid man är borta från jobbet.

Utöver att Industrifacket i Hangö ordnat med transport för sina medlemmar erbjuder FFC busstransport till manifestationen i Helsingfors. Att åka med kostar inget, men krävde förhandsanmälan senast i går, det vill säga per den 31 januari.

Bussarna startar från busstationen i Hangö klockan 8 och kör via Ekenäs busstation klockan 8.30 och Karis busstation 8.55. Till Lojo busstation anländer bussarna klockan 9.25.

Det går också att ta en normal busstur in till Helsingfors. De västnyländska bussbolagen Hangö Trafik, Ampers och Wikströms har alla meddelat att de kör samtliga turer i morgon. Pohjolan Liikenne kör alla sina normalturer i Västnyland. Också turerna från Västnyland till Helsingfors trafikeras som vanligt. Närmare uppgifter finns på Matkahuoltos hemsida.

I Helsingfors kommer metrotrafiken, spårvagnarna och största delen av lokalbussarna däremot att stå stilla. Det betyder också att Kyrkslätt och Sjundeå som hör till Helsingforsregionens trafik påverkas. På HRT:s webbplats meddelar man att största delen av bussarna inte kör. Arrangemanget gäller mellan klockan 3 och 18 på fredag.

HRT:s lokaltåg till och från Sjundeå trafikerar däremot. Det lönar sig att kolla tåg- och busstidtabeller på nätet.

Varierande mellan facken

Jonny Smeds, som jobbar med kommunikation på FFC, säger att centralorganisationen ordnar fredagens demonstration men ligger inte bakom de strejker som utlysts.

Utöver Industrifacket har Byggnadsfacket och AKT meddelat att de lägger ner arbetet.

– Facken PAM och JHL igen har uppmanat sina medlemmar att delta i manifestationen, säger Smeds.

Västra Nylands sjukhusförening, avdelning 063 inom Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena (JHL), ordnar en egen möjlighet för personalen att stödja manifestationen. Klockan 11–12 lämnar man arbetsplatsen.

– Vi ville visa vår solidaritet genom att ordna något eget då alla inte har möjlighet att åka in till Helsingfors, säger Göran Sjöstedt, ordförande för avdelning 063.

Verksamheten på sjukhuset får inte äventyras, stödarbete måste alltid utföras och patientsäkerheten bör säkerställas, påpekar han.

– Alla som deltar samlas på parkeringsplatsen som ligger mellan Raseborgs sjukhus och den nya psykiatriska enheten. Vår aktion är inte riktad mot sjukhuset utan mot regeringen, säger Tarja Ekberg, huvudförtroendeman för JHL vid Raseborgs sjukhus.

Hon tycker aktiveringsmodellen är riktigt idiotisk och straffar de arbetslösa som redan är i en svår situation.

FFC representerar ungefär en miljon löntagare och 18 fackförbund.

Trädde i kraft vid årsskiftet.

Innebär att en arbetslös person måste visa aktivitet för att få full arbetslöshetsförmån.

Den arbetslösa måste söka jobb, driva företagsverksamhet eller delta i sysselsättningsfrämjande åtgärder.

Som tillräcklig aktivitet räknas bland annat att under en period på 65 dagar jobba 18 timmar eller delta i sysselsättningsfrämjande utbildning under minst fem dagar.

Om man som arbetslös inte uppfyller aktivitetskraven sjunker arbetslöshetsförmånen med 4,65 procent.

Mer läsning