Mårten Johansson ska sköta Bromarv skärgårdshamn

Mårten Johansson (t.h.) blir ny företagare i Bromarv skärgårdshamn. Bromarv byaråds ordförande Henrik Huldin (bakgrunden) säger att Johansson presenterade en trovärdig plan för utvecklingen av hamnen som helhet. Bild: Lina Enlund

Bromarv byaråd har valt Mårten Johansson och hans nygrundade företag Strandbistro Bromarv till ny företagare i skärgårdshamnen.

Från den 1 maj sköts verksamheten i skärgårdshamnen i Bromarv av företaget Strandbistro Bromarv. Företaget skall ha hand om gästhamnen, torget, inkvarteringen och restaurangen, det vill säga all operativ verksamhet i hamnen.

Bakom det nygrundade företaget står Ekenäsbon Mårten Johansson, tidigare stadsdirektör i Raseborg. Johansson har sedan 2016 fungerat som projektledare för utbyggnaden och moderniseringen av hamnen i Bromarv.

– Idén kom som en blixt från klar himmel då byarådet sökte en ny företagare. Jag tänkte att jag ju kan jobba som konsult vintertid och sköta hamnen och verksamheten där sommartid. Familjen är med på noterna, säger Johansson.

Snabba ryck

Företagsetableringen tog endast tre dagar och personal har han också lyckats få ihop redan.

– Med mig inkluderad är vi redan sju. Under högsäsongen i juli behövs nog en personal på upp till åtta personer. Det är möjligt att vid evenemang, om och när de under rådande omständigheter kan ordnas, sysselsätta flera.

Johansson är inte rädd för att hugga in:

– Jag kommer nog hoppa mellan kassan, stekpannan och kunderna. Vi ska ansvara för all service och försöka få hamnen etablerad som gästhamn. Samarbete med de andra företagarna i Bromarv är också viktigt, säger han.

Servicebranschen är på inga sätt ny för Johansson. 1974 gick han barmästarkusen vid Hagainstitutet och han har jobbat som såväl barmästare som hovmästare och under studietiden därtill skött en kårrestaurang.

– Det här blir en variation av aktivitet. Jag har ju tidigare gjort en del popup-grejer, såsom fiskens fest tre gånger i Ekenäs och i fjol i Bromarv. Vi ska nog ordna något i Bromarv i år också om omständigheterna tillåter.

Familjen kommer nu också skaffa sig en bostad i Bromarv, det behövs, konstaterar han.

"Trovärdig plan"

Sammanlagt fyra företagare meddelade sitt intresse och två av dem var från Bromarv.

– Mårten Johansson, som känner hamnen som sina egna fickor, presenterade en trovärdig plan för utvecklingen av hamnen som helhet, säger byarådets styrelseordförande Henrik Huldin.

Han säger att man hoppas att Johansson lyckas bygga upp ett team, som kan ta vara på alla de möjligheter och den potential hamnen erbjuder.

Osäker säsong med många frågetecken

Verksamhetsförutsättningarna för hamnen kommer den här säsongen att vara oerhört tuffa och ingen vet ännu med säkerhet vilka restriktioner och rekommendationer som gäller när säsongen inleds om drygt en månad, påpekar Huldin.

– Det finns många frågetecken och osäkerhetsfaktorer. Vi följer med hur situationen utvecklas och måste givetvis anpassa oss till samhällets realiteter, säger Huldin.

Mer läsning