Marknaden kan bli tredagars

Samma plats. Eija Hämäläinen och hennes man Pauli kommer från Suodenniemi och säljer ballonger på Ekenäs höstmarknad. De reserverar varje år samma ställe för sin ballongförsäljning. Bild: Lina Enlund

Ekenäs höstmarknad är av tradition ett tvådagars evenemang, men nu utreds om marknaden ska bli tredagars. Stadsutvecklingssektionen behandlar ärendet på måndag.

Årets höstmarknad i Ekenäs gynnades av hyfsat väder. Som tidigare år var det staden Raseborg som arrangerade marknaden, men uthyrningen av marknadsplatserna hade getts på entreprenad åt Tom Rönnblad via Centrumföreningen.

Han är imponerad över marknadens enande effekt:

– Det råder en otrolig samarbetsvilja mellan stadens avdelningar kring marknaden. Tjänstemännen och arbetarna har jobbat jättebra ihop, säger Rönnblad.

Räknare kanske skaffas

Årets höstmarknad hade 300 försäljare och antalet besökare har tidigare år uppskattats till mellan 25 000 och 30 000.

– Det är nog väldigt svårt att uppskatta besökarantalet. Till nästa år ska räknare skaffas och placeras vid vardera ingången till marknadsområdet, förstod jag.

Positiva till tre dagar

Under årets höstmarknad gjorde Rönnblad en intressekoll om vad försäljare tycker om idén att man skulle förlänga marknaden med en dag.

– Majoriteten av de tillfrågade var positivt inställda, en del funderade dock på hur mycket dyrare en marknadsplats blir med en tredje dag, säger Rönnblad.

Om man gör marknaden till ett tredagars evenemang är det lördag som tillkommer som marknadsdag. I marknadsfararnas kalender är det marknadsdag i Mäntsälä och Hyvinge lördagen efter Ekenäs höstmarknad.

Men Rönnblad konstaterar att det är så det är, det är trångt i kalendern.

– För dem som redan varit två dagar i Ekenäs är det ju bekvämare att låta ståndet stå kvar ännu en dag i stället för att packa ner på fredag och genast därefter resa ståndet på nytt på en annan ort.

Lördag bättre än onsdag

Att i stället börja en tredagars marknad på onsdag är inget bra alternativ, menar Rönnblad.

– Vi vill gärna få hit folk som kanske har stuga här eller sådana som jobbar någon annanstans och inte hinner på torsdag eller fredag. Marknaden brukar ju vara över vid 19-tiden på fredag som det är nu.

Salos höstmarknad ordnas av hävd veckan efter Ekenäsmarknaden – och den är sedan tidigare tredagars. Det har fungerat som inspiration, men tankarna på en tredagars marknad i Ekenäs har nog kommit från flera håll, säger Rönnblad.

– Idén är också förankrad inom stadens förvaltning.

Stadsutvecklingssektionen kommer att behandla frågan om att göra höstmarknaden till ett tredagars evenemang på sitt möte på måndag. Förslaget är att marknaden pågår från torsdagen den 20 september klockan 8 till lördagen den 22 september klockan 16.

Många marknader och torg

Rönnblad koordinerar via sitt företag Tomtori också påsk- och julmarknaderna i Ekenäs, höstmarknaden i Lojo och kvällstorgen i Hangö och Ekenäs.

– Tanken är att jag ska leva på det här nu, jag har sagt upp mig från mitt jobb som fastighetsskötare i Borgå och även lagt min egen torgförsäljning nästan helt på hyllan. De serietidningar jag har kvar får bli en pensionsförsäkring. Blir de tillräckligt gamla blir de intressanta.

Mer läsning