Mark Levengood på scenen i Ekenäs

Mark Levengood gör en unik Finlandsturné och landar i Ekenäs den 17 november. Bild: Stellan Herner

I november uppträder Mark Levengood i Ekenäs med en skräddarsydd föreläsning för den finlandssvenska publiken. Det är en del av hans unika Finlandsturné.

– Jag såg att han skulle uppträda på Åland och tänkte jag skulle kolla om han kunde komma hit. Det tyckte hans management lät som en bra idé, säger producenten Daniel Lindholm.

Den folkkäre tv-profilen och författaren Mark Levengood har sina rötter i Finland, där han växte upp som finlandssvensk, men har bott 30 år i Sverige. Det är precis det här han kommer att prata om i sin föreläsning.

– Det var studierna som förde mig till Sverige, men kärleken till Jonas (Gardell, red.anm.) fick mig att stanna. Vad har jag lärt mig efter 30 år i det nya landet? Och framför allt: Vad händer med en anka om man flyttar honom från ankdammen? Vad tar han med sig ut i världen, och vad hämtar han hem igen? Kring dessa frågor ska jag föreläsa på min första Finlandsturné någonsin, och jag hoppas verkligen vi ses då, säger Levengood i ett pressmeddelande.

Levengood ger sin föreläsning lördagen den 17 november i Seminarieskolans festsal i Ekenäs. Förutom Ekenäs besöker Levengood även Åbo, Helsingfors, Borgå, Jakobstad, Vasa och Kristinestad.

– Dels är det enastående att Mark gör en så här lång turné där han besöker hela Svenskfinland, tidigare har han bara gjort sporadiska besök, ofta på slutna tillställningar, dels är det en unik föreläsning som är anpassad till just denna turné, säger Lindholm.

Om ståuppkomik tilltalar alla kanske Levengood lockar en lite äldre publik.

– Å andra sidan är Levengood en intressant kändis eftersom människor i alla åldrar vet vem han är. Och även om det inte är fråga om ståuppkomik eller en föreställning, utan om en föreläsning så är Levengood en humoristisk person. Det vet alla som sett honom uppträda, säger Lindholm.

Biljetterna kommer till salu på fredag klockan 12.00 och kan köpas via biljettombudet Netticket, Kulturhuset Karelias biljettkassa eller Luckan.