Maria Turtschaninoff har skrivit årets bästa finländska fantasybok

Vinnare. Maria Turtschaninoff får Kuvastaja-priset som utses av Finlands Tolkienförening. Bild: Niklas Sandström

Breven från Maresi har utsetts till Finlands bästa fantasyroman i år. Maria Turtschaninoff får Kuvastaja-priset 2019 för boken.

Finlands Tolkienförening har utsett Maria Turtschaninoffs roman Breven från Maresi till årets bästa finländska fantasyroman. Motiveringen lyder att berättelsen speciellt tangerar betydelsen av läsförmåga och utbildning. Bokens magi är underbart egensinnig, det feministiska temat starkt, och prisnämnden applåderar även den positiva inställningen till sex.

Juryn lyfter också fram berättelsens hantering av den komplicerade mor och dotterrelationen, kvinnors makt samt insikten om att alla män inte är onda samt deras rätt att komma till insikt. Kapitlet där huvudpersonen Maresi förvisar frosten, kallas ett av romanens starkaste ögonblick. Ett fantastiskt slut på trilogin, skriver nämnden.

Maria Turtschaninoff är även nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris samt Alma-priset för Breven från Maresi. Boken är den tredje och sista delen i serien Krönikor från det röda klostret. De två första delarna heter Maresi och Naondel.

Mer läsning