Marcus Grönholm kör det svenska VM-rallyt

Marcus Grönholm deltar i det svenska VM-rallyt. Bild: Lina Enlund

Den tvåfaldiga världsmästaren i rally Marcus Grönholm gör en comeback för en tävling. Ingåbon kommer att delta i det svenska VM-rallyt om en månad.

Grönholm kommer att köra en verklig toppbil, en Toyota Yaris WRC från Tommi Mäkinens stall Toyota Gazoo Racing. Som kartläsare fungerar – förstås – Timo Rautiainen som ju också hjälpte Grönholm till VM-titlarna 2000 och 2002.

Marcus Grönholm, som i fjol fyllde 50, passar nu på att litet i efterskott fira den stora dagen med en start i sitt favoritrally.

– Jag har många fina minnen därifrån och vann också mitt första VM-rally där år 2000, säger Grönholm till bland annat rallit.fi.

Nu blir det alltså en start till och det med en verklig toppbil. Toyota vann märkes-VM under den förra säsongen.

– Det är förstås stort att jag får köra en Toyota och jag är mycket tacksam för att Tommi Mäkinen ställde upp på detta. Nu är meningen att få ihop så många kilometrar som möjligt och på det sättet få en bra känsla för bilen, säger Grönholm som avslutade sina aktiva toppkarriär år 2007.

Sitt senaste VM-rally körde han dock 2010, också det i Sverige. Totalt har det blivit fem segrar – åren 2000, 2002, 2003, 2006 och 2007 – för Grönholm i det svenska VM-rallyt.

Årets svenska VM-rally avgörs den 14–17 februari.

Mer läsning