Mara: Rekommendationen om distansjobb kom vid sämsta möjliga tidpunkt – hotar julfestsäsongen

"Julfester kan ordnas. I sådana situationer där det är tillåtet att använda covidintyg kan man ordna julfester med hjälp av det", säger Timo Lappi, vd för Turism- och restaurangförbundet Mara. Bild: SPT

Turism- och restaurangförbundet Mara vädjar till företag och privatpersoner att inte ställa in sina planerade julfester.

Julfestsäsongen är restaurangbranschens viktigaste period. I tisdags skärpte coronakoordineringsgrupper runtom i landet sina rekommendationer för att hindra smittspridningen. I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt rekommenderas nu återigen distansjobb om det är möjligt.

Rekommendationen hotar nu att ytterligare försvåra läget för restaurang- och evenemangsbranschen, uppger Turism- och restaurangförbundet Mara på onsdagen.

Enligt Mara kom rekommendationen vid sämsta möjliga tidpunkt. I år är julfestsäsongen extra viktig eftersom branschens företagare och personal redan har lidit stora ekonomiska förluster till följd av coronapandemin.

Timo Lappi, vd för förbundet, hoppas nu att kunder inte ställer in sina planerade julfester.

"Julfester kan ordnas. I sådana situationer där det är tillåtet att använda covidintyg kan man ordna julfester med hjälp av det", säger Lappi i ett pressmeddelande.

Mara är också orolig för hur det ska gå med personalrestaurangerna. Enligt förbundet har personalrestaurangernas omsättning minskat märkbart sedan april 2020. Förbundet uppger rekommendationen om distansjobb som den största orsaken.