Manskören byter dirigent, vill föryngra repertoaren

Mera sväng. Teddy Granroth och Håkan Björk vill att Manskören Raseborg ska få en modernare framtoning och en fräschare image. – Då kan vi få också 20-30-åringar i publiken som tycker det är häftigt, säger Björk. Bild: Mira Strandberg

Manskören Raseborg stod oväntat inför valet att byta övningsdag eller dirigent. – Vi valde att byta dirigent. Det har varit tungt men nödvändigt, säger ordförande Håkan Björk.

Från årsskiftet leds Manskören Raseborg inte längre av Niels Burgmann, som varit körens dirigent sedan 2015.

– Han fick arbetsturer i Helsingfors på våra övningskvällar, säger Håkan Björk.

– Han kunde ha tagit övningar på onsdagskvällar men om vi hade bytt övningsdag hade flera varit tvungna att sluta i vår kör. Vi har inte råd att tappa medlemmar, redan nu kan det vara tunt i vissa stämmor i flunssatider eller om folk är på resa.

Så kören började se sig om efter andra dirigentkandidater. Till slut föll valet på Teddy Granroth.

– Vi funderade också på andra kandidater men de hade inte möjlighet eller så var de fullbokade. Vi känner Teddy från tidigare och vet att han är jätteduktig. Han var vår favorit från början, säger Björk.

Vill modernisera repertoaren

Det dirigentlösa läget uppstod plötsligt i kören under hösten. Efter den inledande chocken beslutade sig kören för att vända krisläget till något positivt i stället.

– Vi ville göra den oväntade situationen till någonting riktigt bra, så vi började fundera på vad det är vi vill göra egentligen, säger Björk.

Fyra punkter utkristalliserade sig, och den viktigaste är också den som Björk tror att Teddy Granroth är just rätt person att genomföra: en modernisering av repertoaren för att locka en bredare publik.

– En stor del av vår repertoar är skriven på 1800-talet, också texterna. Det finns en hel massa jättefin musik skriven från 1950-talet och framåt, och det är den vi ska satsa på. Vi ska göra jäkligt bra musik i manskörstappning, säger Björk.

Och Granroth är inte svårflörtad.

– Det finns en liten jazzådra i mig, kanske det blir något sådant. Eller rytmmusik, kanske lite soul, säger han.

"Det roligaste som finns"

För Granroths del var beslutet att ta över Manskören Raseborg ganska självklart. Efter en treårig paus då han inte haft en kör var tiden åter mogen, och manskör är den körtyp Granroth jobbat minst med.

– Det var inte alls svårt att fatta beslutet. Att leda en kör är en av de roligaste sakerna man kan göra som musiker. Visst är det roligt att sjunga i kör men det är nästan ännu roligare att stå där och jaga på kören, säger Granroth.

Så i januari tar han över dirigentposten i manskören. Det första gemensamma projektet blir en repris av manskörens omtyckta konsert med stjärntema under våren. Vad som händer sedan är ännu oklart.

– Jag har en häftig grej som jag kan tänka mig att vi ska börja med men det är lite helsikes mycket arbete med den. Men någonting nytt ska jag smyga in redan under våren.

En satsning som åtminstone fortsätter är övningarna inför det så kallade mästarsångarprovet som arrangeras av Finlands svenska manssångarförbund. Provet går ut på att sångare ska kunna en repertoar på tjugo klassiska manskörssånger helt utantill, och dessutom kunna några andra ur stamrepertoaren med hjälp av noter.

– Vårt mål är att hälften av våra sångare ska göra mästarsångarprovet inom tre år. Och är det någonting som har tuffat på hela hösten oberoende av läget med vår dirigent så är det det här projektet. Vi har nästan övat in alla tjugo som vi ska kunna utantill, säger Björk.

Sjunger du i kör? Kom ihåg att anmäla din kör till Västra Nylands körsatsning Upptakten! Gå in på www.vastranyland.fi/upptakten och tryck på "starta" i formuläret. På Upptakten samlar vi alla körrelaterade artiklar och presenterar Västnylands körer.

Mer läsning