Mannerheim gästar Åbo svenska teater

Turnerar. Västnyländska ungdomsringens succépjäs Mannerheim - mannen och myten beger sig ut på turné i höst. Bild: Ida Flemmich

Västnyländska ungdomsringen gästar Åbo svenska teater i höst. Teaterns egen storsatsning är Kalevala.

Åbo svenska teaters Studioscen gästas i september av den västnyändska produktionen Mannerheim – mannen och myten. Pjäsen återger vändpunkterna i Finlands senaste krig, två dagar ur Mannerheims liv. Den spelades på Tryckeriteatern i Karis hösten 2018. Pjäsen blev en stor publikframgång och ges därför sex gånger till i höst. Tre föreställningar ges på Tryckeriteatern (den 5, 7 och 8 september), en på Västanlid i Sjundeå (den 11 september) och två på Åbo svenska teater (den 13 och 14 september).

Övriga gästspel på Åbo svenska teater i höst är Teater Josefinas pjäs Josefina 70 + ger inte upp sitt glitter, som talar med humor om hur det känns att börja bli gammal, dock inte om att vara gammal. Axel von Fersens charmkurs hålls på Tiljan av den svenska skådespelaren Caroline Donath. En kombination av föreställning och föredrag och efteråt kan man titulera sig charmör. Hemkomsten spelas på Studion av Kjell Frisk samt Soffi och Pekka Sonck. Pjäsen handlar om unge Albin som försvinner under det finska inbördeskriget. Författarserien i Åbo fyller 25 år och flyttar från Gamla Rådhuset till Tiljan. Under fyra höstkvällar uppträder svenskspråkiga författare i samtal om sina böcker och författarskap.

Nationalepos och mening i livet

Teaterns egen storsatsning i höst är Kalevala. Finlands nationalepos görs på svenska och baserar sig på Lars och Mats Huldéns översättning. Verket regisseras av Jakob Höglund och gestaltas av en stor skådespelarensemble, fantasifulla dockfigurer, animerade föremål, vild koreografi och av Robert Kock komponerad ny musik. Också den unika runosången finns med, den flätas samman med nyskrivna sångtexter av Tobias Zilliacus. Verket fungerar även för dem som inte läst Kalevala.

Allt som är underbart är en humoristisk och gripande monolog, där berättaren som sjuåring påbörjar en lista på saker som är värda att leva för, det gör han för att muntra upp sin sjuka mamma. Medan åren går blir listan längre och längre och börjar spela en allt större roll i hans liv- på gott och ont. Föreställningen framförs av teaterns publikfavorit Bror "Boysi" Österlund, som i växelverkan med publiken varje gång skapar en unik föreställning. Pjäsen regisseras av Anders Slotte och den spelas både på Studion och på turné hela spelåret 2019-2020.

Björkmusen och näbbmusen för familjens minsta handlar om att acceptera olikheter, att övervinna sina rädslor och om kärlek. Föreställningen som görs av Grus Grus Teater kombinerar på ett finurligt sätt ett traditionellt sagoberättande och ritande. Skådespelaren Sofia Molin kan beskrivas som den digitala tidens Kylli-täti.

Förra vinterns succé, den flerspråkiga danssagan Snödrottningen, kommer tillbaka till Stora scenen i december.

Mångsidig musik

Även musikprogrammet är digert under hösten. På Tiljan blir det fyra konserter: Flame Jazz kommer med två jazzkonserter, teaterns skådespelare Jerry Wahlforss sjunger äkta finsk blues på svenska i Seglar-Jerrys Ånger. Det blir även en konsert med Erna Tauros berörande tonsättningar och Bengt Ahlfors frimodiga visor om liv och lust. Nat King Coles klassiker ljuder på Studion i en konsert som hyllar att det gått 100 år sedan jazzlegendens födelse.

På Stora scenen uppträder Lise och Gertrud i sin konsertserie Tack för din musik. Nu står Marie Fredriksson i turen. Hösten 2018 sålde duon slut tre konserter med temat Eva Dahlgren. Lises och Gertruds varumärke är deras unika versioner av musik som "alla" har hört. Teaterns julkonsert på Stora scenen har redan blivit en tradition. Nu blir det två konserter med bland annat Alexande Lycke och Birthe Wingren på scenen.

Mer läsning