Mångsidig körhöst startar i Västnyland

Start. Körernas hösttermin har kört i gång. Bild: Lina Enlund

Den här veckan börjar körverksamheten i bygderna köra i gång på allvar. Nya sångare får plats i leden i alla körer – det är bara att välja rätt kör för din smak.

I Hangö drar det ihop sig till körjubileum. Hangö damkör Decibella firar sin 50-åriga verksamhet lördagen den 29 september. Alla nya sångare är välkomna med. Kören övar i Hangethe-salen tisdagar klockan 18.30. Efter jubileumskonserten kommer kören att ha några veckors paus med övningarna och börjar sedan i november med julsånger. Decibella dirigeras av Pia Nygård.

Även Hangö manskör välkomnar nya sångare i sina led. Kören, som dirigeras av Tobias Tamelander, övar torsdagar klockan 18.30 i Hangethesalen. Nya sångare kan anmäla sig i förväg via Hangö stads medborgarinstitut eller på platsen. Under hösten gör kören en resa till Lappträsk och ger sin traditionella julkonsert tillsammans med övriga körer i Hangö.

Prag kallar

Ekenäs manskör gör i höst en konsertresa till Prag, där det ordnas sångfester några gånger om året. På sångfesten den 8-11 november får kören ge en 30 minuter lång egen konsert i en gammal kyrka och delta i den stora gemensamma blandade kören med alla sångfestdeltagare. Inför Pragresan ger manskören en konsert med bland annat sitt turnéprogram i Snåresalen i Ekenäs tisdagen den 6 november. Kören övar i Ekenäsgården måndagar klockan 18.45–21.15. Nya sångare är välkomna med vilken måndag som helst. Körens dirigeras av Hans Mecklin.

Prag är staden som gäller även för den blandade kören Cajorna. I månadsskiftet november-december reser Cajorna dit för att delta i en internationell körfestival. Före det ger kören en konsert på kulturhuset Karelia redan den 15 september. Då bjuder kören på en sits med bordsvisor och en kvällssegling, där publiken till ett glas bubblande får uppleva natthamn, drömmar, vänskap och morgondimma. Kring advent är en popup-konsert inplanerad.

Cajorna övar i Snåresalen i Ekenäs på onsdagar. Intresserade sångare kan komma in och lyssna när man vill. Cajornas dirigent är Sara Selenius.

Raseborgstraktens andra blandade kör, Västnyländska kammarkören, välkomnar särskilt nya herrar i sina led men också intresserade damer får ta kontakt. Kören övar måndagar klockan 18.30–21 i Katarinaskolan i Karis. Kören planerar en kyrkokonsert i Helsingfors och en julkonsert i Västnyland och siktar på en körresa nästa år. Dirigent är Niels Burgmann.

Manskören danar mästersångare

Niels Burgmann dirigerar också Manskören Raseborg, som inleder sin termin på torsdag, den 6 september. Kören övar på Borgkila i Karis och består nu av 25 sångarbröder från hela Raseborg med omnejd.

I höst har kören några inplanerade framträdanden. Den 12 oktober sjunger kören för Ekenäs veteraner på Seafront. Därtill ordnar kören en traditionell julkonsert i Karis kyrka den 15.12. och den 16.12. i Kimito kyrka.

Manskören Raseborg inleder nu i september ett treårigt projekt, med målet att inom tre år göra minst hälften av körens medlemmar till mästarsångare enligt Finlands svenska manssångarförbunds kriterier. Mästarsångar-projektet kommer att höja körens nivå, samtidigt som det ger körens samtliga medlemmar trygghet och välbefinnande.

Längre i öst, i Kyrkslätt, välkomnar Kyrkslätts manskör nya sångare i sina led. Kören består av kring 30 sångare från Kyrkslätt och närliggande kommuner. Dirigent är Barbro Smeds. Kören inledde sitt verksamhetsår genom att uppträda på Kyrkslättsdagarna den 25 augusti. Nu börjar de regelbundna veckoövningarna och det går bra för nya korister att ansluta sig till kören. Kören övar på torsdagar klockan 18.30 i Winellska skolans musiksal. Info för intresserade ordnas den 6 september klockan 17.30.

Gott och blandat

Damkören Girls'n Qvinns inledde sin termin redan förra veckan. Kören övar varannan torsdag i Snåresalen i Ekenäs och varannan torsdag i Katarinaskolan i Karis. Nu på torsdag klockan 18.30 är det övning i Karis. Nya sångare är välkomna med. Kontakta gärna dirigent Monica Henriksson. Under hösten övar Girls'n Qvinns för sin julkonsert den 9 december i Ekenäs kyrka, och för en konsert med filmmusik som ges i januari.

I Degerby övar den blandade kören Degerby bortblandade. Kören, som dirigeras av Magnus Ljungqvist, övar måndagar klockan 19–21.15 på Furuborg. Intresserade sångare kan kontakta dirigenten.

Mer läsning