Mångfald skildras i Eyes of Finland

En bild tagen i stunden är den bästa, säger Kevin Stewart. Bild: Lina Enlund

Fotografen Kevin Stewart har slutfört ett fotoreportage med fokus på olika personer som bor i Finland och deras ögon. Målet med projektet är att förmedla landets mångkulturalitet.

Kevin Stewart har praktiserat på VN och ett av hans projekt under den åtta veckors långa praktiken var att göra ett fotoreportage. Slutresultatet blev projektet "Eyes of Finland" där han tagit närbilder av 45 personers ansikten, med fokus på ögonen, runtom i Västnyland.

– Jag hörde en gång en italienare säga att man kan känna igen finländare på grund av deras små ögon. Jag tyckte att det var ganska arrogant och jag ville bevisa att det finns en mångfald av människor i Finland.

Stewart som ursprungligen är från USA berättar att han kan se en skillnad mellan européer och amerikaner då det gäller sättet att prata om etnicitet.

– I USA har man en glorifierad bild av ras och klass och det är mer sannolikt att européer kommenterar etnicitet och har en viss bild av olika nationaliteter. Jag tror att det beror på att européer oftare rör sig mellan olika landsgränser. Jag ville undersöka det här genom mitt projekt.

Ögonen berättar en historia

Intresset för fotografering har länge funnits där. Porträttfotografering är ändå Stewarts favoritform av fotografering.

– Jag har en förkärlek för modefotografering och arkitektur. Den här gången fick det ändå bli porträttfotografering. Ögonen kan beskriva väldigt mycket och det kändes som ett bra tema.

Genom att ta närbilder av ögonen kan man se saker som man inte ser på längre håll, berättar Stewart.

– Det som jag gillar är de starka färgerna och kontrasterna. Pupillerna kan ha fläckar av gult i sig och utöver motivationen som kommentaren av den italienska mannen gav mig så var nog fascinationen av närhet och färg en drivkraft bakom det hela.

Stewart säger att ögonen kan berätta en egen historia i sig och förmedla känslor.

– Man kan börja förstå en persons karaktär genom ögonen. Det var också väldigt intimt att stå så nära en person och fotografera. Man lär känna personerna på ett helt annat sätt.

"Finnar är inte asociala"

Alla modeller var väldigt positiva till projektet och inte alls reserverade, vilket är en ganska vanlig bild av finländare.

– Projektet bevisar att finländare är sociala och inte alls reserverade. När jag åkte till Fiskars för att fotografera besökte jag flera butiker och ingen sade nej till projektet och alla tog sin tid för det.

Modellerna på bilderna är från runtom i Västnyland. I Lärkkulla, där Stewart också studerar, hittade han flera personer av annan etnicitet som han fotograferade. Det var viktigt för honom att inkludera olika etniciteter.

– En asiatisk flicka var speciellt glad över att bli fotograferad. Hon bad sina vänner ta bilder av henne medan jag fotograferade henne. Det var jätteroligt.

Att välja ut endast några bilder av 45 var väldigt svårt. Stewart fick fundera ut vilka bilder som han tyckte att var allra bäst då det gäller skärpa, färg och detalj.

– Jag kan inte säga att jag har någon favorit. Jag är mycket glad över att så många ställde upp. Jag har i samband med det här lärt känna många nya människor.

En regissör fast i en fotografs kropp

Stewart tycker att det är fascinerande att se hur fotograferandet har utvecklats med åren. Han säger att fotograferandet är det mest demokratiska av alla konstsätt.

– Fotografering handlar inte bara om att kunna det mekaniska, såsom bländartal och exponering. Det bästa med att fotografera är enligt mig "the accidental photography". En bild behöver inte vara planerad för att bli bra. En bild tagen i stunden är den bästa.

Kevin Stewart ser sig själv som en konceptuell fotograf. Han vill fånga människors väsen och karaktär i bilden.

– Jag är en regissör i en fotografs kropp. Jag vill att personerna ska spela en roll för mig, bli en karaktär, och det är precis vad personerna jag fotograferat i projektet gjort.

Kevin Stewart

Fotograf

57 år gammal

Ursprungligen från S:t Louis, Missouri, USA

Bosatt i Ekenäs, går Lärkkullas integrationsutbildning.

Mer läsning