Många ville hedra minnet över Koverhar

Minnesmärket är sex meter brett och cirka tre meter högt. Heikki Kukkonen står för designen som föreställer stålverkets siluett. Bild: Kristoffer Nöjd

Så mycket människor som när minnesmärket över stålverket avtäcktes på onsdagen har det knappast varit vid Koverhar på en gång sedan fabriken stängde i juni 2012.

Bilarna vid vägrenen, människorna kring minnesmärket, vördnaden. Det var tydligt att stålverket varit en viktig del av många människors liv. Det märktes också att det fortfarande finns en del öppna sår efter konkursen. Kanske kan minnesmärket ses som en del av och som en tröst i sorgearbetet.

– Det här minnesmärket står för jobb, företagsamhet, flit, ambition och stolthet, sade Hangös stadsdirektör Denis Strandell som ändå ville ändå att man skulle blicka framåt mot Koverhars återkomst som hamn och växande företagspark.

Chockbeskedet

Heikki Holappa som representerade Koverhars anställda berättade att han var en av dem som, efter att ha beviljats en tur- och returbiljett för att kunna bekanta sig med Koverhar, valde att ta anställning vid fabriken och flytta till orten.

Fabrikens framtid var ofta hotad men alltid hittade man en lösning.

– De anställda och ledningen hade i allmänhet ett bra samarbete vilket gjorde att man trivdes.

Holappa var tvungen att ta en paus för att samla sig innan han fortsatte:

– I juni 2012 tog tron på ståltillverkningen och dess lönsamhet i Koverhar slut. Största delen av de anställda var på semester när beskedet kom, som en blixt från klar himmel. I närheten fanns inga arbetsmöjligheter för det specialkunnande som personalen hade inom ståltillverkning.

– Här kan vi och kommande generationer få hjälp att minnas Koverhars historia.

Mer läsning