Många ville fira Finland

Färska finländare. Richard Ikpah och Alysson Soares är båda finländska medborgare sedan slutet av fjolåret. Bild: Agneta Sjöblom

Nationalsången ljöd och kantelemusiken klingade då invandrarbyrån i Raseborg ordnade mångkulturell självständighetsfest i Karis.

Omkring 200 personer från olika håll av världen hade samlats för att fira Finland 100 år på Folkets hus i Karis i fredags. Invandrarkoordinator Karin Ljung säger att intresset för festen varit så stort att man inte kunnat ta emot alla hugade gäster.

– Kanske är det ett tecken på att det ordnas för få tillställningar där gamla och nya finländare kan umgås med varandra under avslappnade former, säger hon.

Som invandrarkoordinator jobbar hon i huvudsak med de omkring 100 personer som beviljats asyl och ingår i stadens integrationsprogram. Finlands självständighetsdag och 100-årsjubileum är enligt henne en viktig sak också i den befolkningsgruppen.

– Många är glada över att få chansen att fira Finland och visa sin uppskattning för landet. De är stolta över att få vara en del av det här samhället, säger hon.

Mångsidig meny

Förutom ett gediget program med musik och dans bjöds festdeltagarna på mat från Syrien, Afghanistan, Filippinerna och Italien. För det finländska bidraget på buffébordet stod marthorna som svängt ihop karelska piroger och örfilar.

Stadsdirektör Ragnar Lundqvist framförde stadens hälsning och uppvaktade raseborgare som under året beviljats finländskt medborgarskap. Att man tjuvstartar självständighetsfirandet med en fest i november tyckte han inte är så farligt.

– Det finns orsak att fira hela året, vilket det också har gjorts.

I sitt tal uppmanade han alla, inklusive invandrarna själva, att jobba för invandrarnas trivsel och integrering i Raseborg.

Lycklig i Finland

Två som rotat sig väl i Raseborg är Richard Ikpah och Alysson Soares som båda blev finska medborgare förra hösten. Brasilianska Alysson bor i Finland sedan sex år tillbaka, då han kom hit för att spela fotboll. Numera är han gift med en finländska. Richard är ursprungligen från Nigeria men flyttade till Finland från Spanien tillsammans med sin finländska sambo för nio år sedan.

– Redan efter de två första veckorna kände jag mig lycklig här. Jag började jobba och spela fotboll. Finland har blivit hemma för mig, säger Richard, som i likhet med Alysson lärt sig både finska och svenska.

Det visar sig att också sättet att fira självständighetsdagen förenar. Då brukar man både hemma hos Richard och Alysson göra samma sak som i månget annat finländskt hem.

– Vi ser på slottsbalen och äter något gott. Det brukar vara en fin kväll, säger Richard Ikpah.

Festen på Folkets hus ordnades av stadens invandrarbyrå i samarbete med Axxell, marthorna, Invandrarnas Kulturcentrum i Raseborg – MaKuRa, samt ett antal privatpersoner.

Mer läsning