Många slopar dagens viktigaste mål

Fint. En mångsidig frukost ger en bra start på morgonen. Bild: Mostphotos

Frukosten, eller morgonmålet, kallas ofta dagens viktigaste måltid. Men ändå låter var fjärde nylänning bli att äta frukost, visar en färsk undersökning.

Var fjärde nylänning hoppar oftast över frukosten. Det visar en undersökning som gjorts för hälsokostkedjan Herbalifes räkning om nordbornas frukostvanor.

Orsakerna att slopa frukosten varierar. Det finns personer som glömmer att äta på morgonen eller använder det som ett sätt att banta, framgår det av undersökningen.

Två tredjedelar uppger aptitlöshet som orsak att avstå från morgonmålet. Var femte säger att de inte har tid att äta något på morgonen. De här orsakerna förs också fram av skolelever i Ekenäs. Ganska många tonåringar startar dagen på fastande mage.

I Ekenäs högstadieskola visar statistik från 2017 att inemot 40 procent av eleverna slopar frukosten på vardagar. Fördelat på killar och tjejer uppger 30 procent av pojkarna att de slopar frukosten. 46,8 procent av flickorna äter inte frukost på vardagar.

Över hälften av flickorna

Det är illa, men ändå litet bättre än för Raseborgs högstadieelever sammantaget:

– Siffrorna för hela Raseborg visar att 44 procent hoppar över frukost. Fördelat mellan könen så äter 50,6 procent av alla högstadieflickor och 37,3 procent av högstadiepojkarna inte frukost på vardagarna, säger skolhälsovårdare Carola Rosenqvist vid Ekenäs högstadieskola.

Skolläkare Åsa Westerlund säger att frukosten är det bränsle vi behöver för att komma i gång.

– Speciellt hjärnan behöver bränsle.

– Startar du dagen med en låg energinivå så blir du trög och trött. Har man dessutom cyklat till skolan eller har gympa före lunchen så sjunker energinivån ännu mera. Tur så serveras det en god lunch i vår skola, säger Carola Rosenqvist.

Skolstart klockan 9?

Men många ungdomar säger alltså att de inte hinner äta frukost, att det är för stressigt på morgonen.

– Jag anser att högstadieelever skulle må bra av att börja skoldagen klockan 9. Då finns det en större chans att de skulle hinna äta frukost. Dessutom finns det forskning som visar att det är bra att börja klockan 9, säger Åsa Westerlund.

Hon påpekar att det inte borde vara omöjligt i Ekenäs högstadieskola eftersom det inte är det i högstadiet i Karis.

– Inte heller i Höjdens skola i Tenala börjar man klockan 8 som Ekenäs högstadieskola, säger Carola Rosenqvist.

Kunde äta tillsammans

En annan orsak att slopa frukost är illamående.

– Många säger det, att de mår dåligt på morgonen och inte kan äta så tidigt. Ett förslag kunde vara att man då tar sin frukost med till skolan. Om flera gjorde lika kunde de äta frukost tillsammans, säger Carola Rosenqvist.

Litet som en frukostklubb med andra ord. Då skulle man också komma ifrån att det kan kännas skämmigt att äta ensam när andra ser på.

Till gruppen som inte äter frukost hör 13-åriga Rebecka Österlund vid Ekenäs högstadieskola. Hon äter inte frukost på vardagarna på grund av att hon mår illa om hon äter genast då hon vaknar.

– Orsaken är väl att jag stiger upp så sent, säger hon.

På veckosluten då dygnsrytmen är lugnare äter hon nog frukost och då gärna yoghurt, müsli och ett glas mjölk.

– Men bara om jag sovit tillräckligt länge.

Jämnåriga Alexander Johansson skyller på att han inte hinner äta frukost.

– Jag vaknar för sent. Men om jag hann skulle jag nog äta en smörgås.

Dåligt fokus utan frukost

Wilhelm Hannula, också 13 år, och 14-åriga Lucas Höglund äter bägge gröt på morgonen och hålls rätt mätta på det. 13-åriga Eddie Engdahl äter även han morgonmål varje dag.

– En skinksmörgås och juice eller kakao till. Om jag inte åt morgonmål skulle jag vara gnällig och inte kunna koncentrera mig, säger han.

Kompisen Caspian Westerlund äter likaså en smörgås till frukost och har samma självinsikt som Eddie:

– Om jag inte ätit på morgonen kan jag inte fokusera på skolarbetet.

Lunch viktigare för finländare

En regelbunden måltidsrytm är viktig och påverkar hela dagen. Livsmedelsverket Evira rekommenderar därför att vi utöver frukost äter lunch och middag samt ett till två mellanmål under dagen. Det håller blodsockernivån jämn och hungern stången.

Herbalifes undersökning visar att vissa ålderskategorier är mer intresserade av frukosten än andra.

Nästan 75 procent av 55–74-åringarna äter frukost varje dag, medan 61 procent av 35–54-åringarna gör det. I den yngsta gruppen som deltog i undersökningen, 18–34-åringarna, är det däremot bara hälften som börjar dagen med ett morgonmål.

I strid med den allmänna uppfattningen om att frukosten är dagens viktigaste måltid visar undersökningen att de tillfrågade finländarna sätter lunchen i främre rummet. Var tredje anser att den är viktigare.

Dock kvalar frukost in på en klar andra plats hos finländarna, 29 procent anser att frukosten är viktigast. Hos nylänningarna är skillnaden större – 37 procent för lunch och 27 för frukost.

Undersökningen gjorde som en nätundersökning i januari. 1 014 finländare i åldern 18–74 år deltog.