Många minnen när Strömberg hedrades

Mycket paddling. Torsten Liljeberg deltog när Thorvald Strömbergs minnesmärke återinvigdes. Det gjorde också OS-paddlaren Anne Rikala. Bild: Jesper Sundström

I lördags uppmärksammade Wågen Thorvald Strömberg genom att återinviga OS-guldmedaljörens minnesmärke. Evenemanget hade lockat flera intresserade till Våghusparken i Ekenäs, bland annat paddlingslegenden Torsten Liljeberg.

Thorvald Strömberg (1931–2010) är en av de största västnyländska idrottarna någonsin och samtidigt en av traktens få OS-guldmedaljörer. Paddlaren knep den finaste av medaljer vid sommar-OS 1952 i Helsingfors.

Han besegrade svensken Gert Fredriksson, en av den tidens största, på 10 000 meter. Strömberg hade tiden 47,22.8, men han tog också ett silver vid samma spel.

Minnesmärket är skapat av Ron Nordström och består av Strömbergs segertid. Konstnären var på plats och riksdagsledamot Thomas Blomqvist återinvigde skapelsen. Men också Strömbergs morbror Knut Nylund fanns bland åskådarna.

Han deltog också då märket avtäcktes år 2012.

– Det var lite festligare den här gången. Nog var det en stor händelse då Thorvald vann sitt guld och visst var vi stolta hemma på ön.

Strömberg växte upp i den västnyländska skärgården och på det sättet kom också paddlingsträningen naturligt. Man måste ju ta sig fram på vattnet.

– Ofta när vi var ute och fiskade så hade Thorvald sin kanot medan vi andra åkte båt. Det var heller inte ovanligt att han körde om oss på hemvägen, säger Nylund.

Viktigt verk

På plats var också författaren Sture Lindholm, som har skrivit biografin Thorvald Strömberg: Skärgårdens son. Den utkom för sex år sedan, på samma dag som Strömberg skulle ha fyllt 80 år.

– Thorvald tog kontakt med mig och var av den åsikten att någon borde skriva om skärgårdslivet. Efter lite övertalan gick jag med på att göra det och ganska snabbt märkte jag att det fanns historier. Dessutom fanns det också mycket att berätta om hans liv, säger Lindholm.

Men under pågående projekt fick Strömberg ett negativt sjukdomsbesked.

– Så jag ökade takten och Thorvald har hunnit höra manuskriptet. Han avled fyra dagar senare, säger Lindholm.

Boken fyller nu en viktig funktion och berättar historien om en idrottsman som tog sig till världstoppen, trots att vägen dit inte var den enklaste. Utöver de två OS-medaljerna, innehåller också Strömbergs karriär två VM-guld och ett VM-silver, samt ett stort antal FM-guld.

Många minnen

Nylund var redan inne på att det var en stor grej då Strömberg vann sitt guld 1952. Någonting som 100-åringen Torsten Liljeberg intygar.

– Det är roligt att vara här i dag och jag har flera minnen av Thorvald. Vi har tävlat mot varandra, men det var han som vann. För den stora massan var hans framgång oväntad, men inte för oss som kände honom. Vi visste vilken nivå han höll, säger Liljeberg.

Liljeberg besitter en stor paddlingskunskap och idrotten har alltid varit viktig för honom.

– Fast paddlingen har förändrats genom åren. Jag följer ännu med sporten, men det är synd att den inte får mera utrymme i media. Det är endast ett fåtal som bevakar.

Liljeberg har bott hela sitt liva på Drumsö i Helsingfors och har även varit trogen den lokala paddlingsklubben. Men lite besviken är han över hur den har utvecklats.

– Vi har inte längre några tävlingspaddlare, det är synd med tanke på hur det en gång har varit. En stor skillnad om man jämför olika tider, är själva intresset för sporten. Tidigare hade vi ett stort antal paddlare och det viktiga var att vara med. Vi hade helt enkelt roligt, alla kan inte vara bra.

Mer läsning