Många fyrverkerishower – experter värnar om säkerhet

Show på många håll. På nyårsafton skjuts det raketer på flera fyrverkerier i Västnyland. Bild: KSF-Arkiv

I Västnyland ordnas det på nyårsafton flera maffiga fyrverkerishower. Samtidigt påminner experter om att skydda ögonen.

I år är det möjligt att njuta av flera fyrverkerishower av det större slaget i Västnyland. Det största fyrverkeriet ordnas i Pojo – en show som ordnats i många år av Pojo FBK.

I Hangö satsar man också på en större fyrverkerifest än tidigare och i Kyrkslätt och i Sjundeå är det fråga om lite mindre fyrverkerishower.

Arrangörerna i Kyrkslätt har ändrat tiden för evenemanget och Pojo FBK påminner om att alla ska komma i tid till fyrverkeriet eftersom köerna blir långa på landsvägen.

Hangö tävlar med Pojo

I Hangö har man bollat hit och dit kring fyrverkeri – om en show ska ordnas eller inte. Det var tänkt att det skulle bli ett normalt fyrverkeri på Fabriksudden, men nu bjuder Hangö fyrverkerikonstförening på ett dunderfyrverkeri på Drottningberg – som antagligen också får fortsättning kommande år.

– Egentligen ville jag inte skjuta några fyrverkerier, men många ringde och frågade hur det blir, och till slut gick jag med på det, säger Anders Augustsson som drog i gång Hangö fyrverkerikonstförening.

– Vårt mål är att bjuda på det största nyårsfyrverkeriet i Västnyland i framtiden.

Fyrverkerierna börjar klockan 21. Tidpunkten är placerad så att de som vill hinner till showen i Pojo.

Programmet i Pojo centrum börjar klockan 16.30 och fyrverkeriet drar i gång klockan 18.

Glammigt även mot öster

I Sjundeå har företagare donerat pengar till en gemensam fyrverkerishow. Sjundeåborna kan njuta av showen som börjar klockan 19.

Också i Kyrkslätt skjuts det raketer. Tidpunkten för fyrverkerishowen som tar plats i Idrottsparken i centrum har ändrat.

Showen börjar nu klockan 18 i stället för klockan 19. Orsaken varför tiden ändrat är för att det inte ska bli stress för dem som vill se andra fyrverkerishower.

Arrangörerna utlovar en fantastisk show och ber alla att komma i tid och till fots om det är möjligt.

Viktigt att skydda ögonen

Säkerhets- och kemikalieverket påminner alla om att bära skyddsglasögon. Det är inte bara de som skjuter raketer som får ögonskador, utan också åskådare. Statistik visar att 10-20 personer får ögonskador vid varje årsskifte av fyrverkerier.

De påminner samtidigt om att fyrverkeritårtan ska stå stadigt och att bruksanvisningarna bör läsas.

Mer läsning