Man ströp sin fru till döds i Kyrkslätt – döms till livstid

Helsingfors hovrätt har dömt en 33-årig man till fängelse på livstid efter att mannen strypt sin hustru till döds. Bild: Charlotte Winberg/SPT

Helsingfors hovrätt höll med Västra Nylands tingsrätt om att en man gjorde sig skyldig till mord när han ströp sin hustru till döds i Kyrkslätt i juni 2018.

Helsingfors hovrätt har dömt en 33-årig man till livstids fängelse för grov misshandel och mord på sin fru samt för äventyrande av trafiksäkerheten. Hovrätten bifaller därmed den dom som Västra Nylands tingsrätt fällde i april 2019.

Hovrättens dom baserar sig på två händelseförlopp, av vilka det första utspelade sig i Esbo i maj 2018. Enligt hovrätten klippte den dömda mannen sin hustrus hår och kläder med sax och tvingade henne att köra bil. Under bilfärden knivhögg mannen frun i låret och hotade henne med våld. Bilfärden slutade i en krock.

I juni 2018 hade mannen omkull sin fru och ströp henne på golvet i toaletten i bostaden i Kyrkslätt. Enligt hovrätten dog frun av strypningen. Mannen orsakade också skador i hustruns mun med en kniv.

Den dömda mannen hävdade i rätten att hans fru hotat honom flera gånger efter bilfärden i maj 2018 och att händelseförloppet som ledde till fruns död började när hon försökte slå honom med en kökskniv.

Enligt mannen har han inte gjort sig skyldig till grov misshandel utan endast misshandel i maj 2018. Han förnekade också att han gjort sig skyldig till mord och ansåg att hans agerande i händelseförloppet som ledde till fruns död var nödvärn. Hovrätten såg ändå inte någon orsak att ändra tingrättens dom.

Hovrättens dom kan överklagas till Högsta domstolen om den beviljar besvärstillstånd.