"Man kan känna av splittringen i samhället"

Det amerikanska valet var intressant. Henrik Wickström och Filip Björklöf på plats i Washington. Bild: Privat

En grupp SFP-politiker var i Washington för att följa med det amerikanska valet. En av dem var Henrik Wickström från Ingå.

Under resans gång besöktes bland annat Finlands ambassad i Washington, valtillställningar, universitet och USA:s utrikesministerium. Deltagarna har medverkat i ett flerårigt utbildningsprogram.

Enligt Henrik Wickström var stämningarna inför valet på många sätt spännande.

– USA är för tillfället väldigt polariserat. Detta syntes tydligt under de olika valtillställningarna vi besökte, säger han.

– Man kan känna av splittringen i det amerikanska samhället. Det är oroväckande och det kommer att vara spännande att se hur den politiken kommer att utvecklas i USA. Fokus kommer nu att läggas på presidentvalet 2020.

Republikaner och demokrater har väldigt olika syn på hur landet ska föras framåt. Republikanerna har även rört sig mer högerut på den politiska skalan medan demokraterna har rört sig vänsterut. Den här trenden syntes även i valresultatet där mer konservativa republikaner blev invalda till diverse poster. Detsamma gällde för demokraterna där demokrater representerade partiets vänstra ving blev invalda.

– Detta skärper tudelningen i samhället ytterligare, bedömer Wickström.

Bådas seger?

De amerikanska valen har väldigt låg röstningsaktivitet. Det beror främst på det svåra röstningssättet, som avskräcker folk från att gå att rösta. Nu var valaktiviteten dock lite högre än man trott.

– Stämningarna efter valet lämnar utrymme för tolkning. Republikanerna med president Donald Trump i spetsen betraktar resultatet för deras del som en seger, medan demokraterna jublar för att ha vunnit majoritet i representanthuset.

Enligt Filip Björklöf, som arbetar som praktikant för senator Ron Wyden, var valresultatet tekniskt sett en seger för demokraterna, som tog kontrollen över representanthuset.

– Jag tror att man både hos demokraterna och hos republikanerna hoppades på bättre resultat, men det är ingen katastrof för någondera, säger han.

"Trump blir svårslagen."

Demokraternas majoritet i representanthuset kommer förmodligen att försvåra Trumps möjligheter att föra vidare viss lagstiftning till exempel gällande skattepolitiken.

Bill Clintons före detta presschef Mike McCurry berättade för oss att det ska bli intressant att se vilka konsekvenser valet får. Personer i Trumps regim får säkert lämna sina arbetsuppgifter under de kommande dagarna. Samtidigt kör kampanjarbetet inför presidentvalet i gång omedelbart, säger Wickström.

– Kvällen innan valet hade vi möjligheten att lyssna till president Trumps före detta kommunikationschef Michael Dubke. Jag frågade honom ifall han trodde att Trump kommer att bli återvald till president 2020. Han resonerade att så kommer det att troligtvis att vara.

Också Björklöf tror att Trump blir svårslagen 2020.

– Det relativt goda resultatet för republikanerna visar även på att Trump normaliserats, och att hans grova retorik och otaliga felsteg inte drabbat republikanerna. Ekonomin i USA går bra, arbetslösheten har sjunkit under en lång tidsperiod och flera goda ekonomiska nyheter kom ut påpassligt inför valet, säger han.

– Personligen tror jag att demokraterna kommer ha mycket svårt att vaska fram en kandidat som kan utmana Trump i valet om två år.

Hurudant verkade valet jämfört med våra val här hemma?

– Den politiska kommunikationen i USA är mycket tuffare än i Finland. Att man i en av världens största makter har en person som under valkvällen kan Twittra i nedvärderande ordalag om andra paritets kandidat är något som inte platsar i den finländska politiken. Detta är dock ett faktum i USA, vilket enligt min mening är obegripligt, säger Wickström

– Den finländska politiken bygger på ett flerpartisystem vilket tvingar partier att samarbeta och till en dialog med varandra. Detta finns inte i USA.

I valsammanhang ser Wickström att den stora skillnaden mellan Finland och USA är valsystemet.

– I USA måste man registrera sig på förhand för att kunna rösta. Själva röstningssättet är mångfacetterat vilket avskräcker folk från att gå att rösta.

Filip Björklöf är inne på samma spår.

– Känslorna går överlag hetare här, det blir mera polariserat dels i och med tvåpartisystemet. Mycket energi och pengar går åt för att trycka ner och smutskasta motkandidaten. Överallt följer man noggrannare med valet, till exempel visar många snabbmatskedjor och krogar politiska nyheter. Det går inte att missa att det är val.

– Trump har också drivit mera kampanj än vad som är brukligt för en president, både med finska och amerikanska mått.

Mer läsning