Man gömde pengar stulna av okända – tror själv det handlar om pengar som fuskpoliser lurat till sig

Bild:

En 42-årig man har dömts för grov penningtvätt och narkotikabrott. I polisförhören kopplar mannen pengarna han hjälpt till att tvätta till fallen där fuskpoliser lurat pengar av folk.

Den dömda mannen hade tagit emot och spritt pengar som stulits av okända personer genom grovt bedrägeri. Vem han tagit emot pengarna av har inte klarlagts, men i polisförhören hänvisar 42-åringen själv till fallen med fuskpoliser och säger sig anta att pengarna kommer från sådana bedrägerier.

42-åringen hade på begäran av dem som stulit pengarna skaffat bankkoder till flera personers konton och överfört pengar till kontona. På kontona fanns totalt 18 402 euro stulna pengar. Som belöning hade den dömda mannen fått 2 500 euro.

Odlade cannabis hemma

Samma man åkte också dit för att ha odlat cannabis i sin lägenhet. Tre plantor av arten cannabis sativa hittades i lägenheten, tillsammans med redskap och ämnen som behövs för odling av cannabis. På grund av tidigare brottsbakgrund dömdes 42-åringen till 70 dagars ovillkorligt fängelse för grov penningtvätt och narkotikabrott.

En av de personer vars bankkonto använts för penningtvätten, en 28-årig man, dömdes till tre månaders fängelse för penningtvätt. Eftersom mannen inte tidigare har dömts för brott är domen villkorlig.

En tredje man som också var anklagad för penningtvätt frikändes. '

Domen har getts som kanslidom vid Västra Nylands tingsrätt i november och har nu vunnit laga kraft.