Målet nått i Hangö

Inemot 400 löpare kom till start på lördagen då den elfte upplagan av Östersjö maraton avgjordes i Hangö i lördags.

Det var som det brukar när det drar ihop sig till Östersjö maraton. Också i år höll det upp.

– Så skall det vara och det är lite märkligt att det alltid är så. Men vi klagar inte, sade banläggaren Johan Stenman från Hangö brandmannaförening som tillsammans med HIK friidrott stod för arrangemangen.

Nu löptes loppet i synnerligen fina förhållanden. Men visst fanns det en sak som litet påverkade.

– Allt var hur bra som helst. Det var en fin rutt och formen var bra, men sedan kom den där vinden. Den gjorde det riktigt tungt, sade Maija Saarinen som vann damernas halvmaraton på 1.27.16.

– Vinden var hård, det andra varvet blev en kamp, sade Pekka Kulpakko från Esboföreningen Tapiot som vann herrarnas maraton efter att ha sprungit hela loppet ensam.

– Det blev så. Tanken var att springa i jämn fart och göra mitt eget lopp, sade Kulpakko som med sin segertid 2.47.21 distanserade det övriga fältet med elva minuter.

Ny seger

Först i mål av alla var som vanligt Roope Hyvärinen från TuUL i Åbo. Han vann nu kvartsmaratonloppet för fjärde gången i följd – den här gången på tiden 39.15.

– Men i år var det svårare än vanligt. Jag har haft problem med skador och den här säsongen blev nog ett mellanår. Nu hoppas jag på bättre tur nästa år, sade han.

På damsidan gick segern till Kaisa Oinonen-Kuusisto på tiden 52.52. Totalt räknade man in närmaste 400 löpare i årets upplaga av loppet.

– Det för vi nog vara nöjda med, sade Johan Stenman.

Bra träning

De flesta av deltagarna återfanns på halvmaraton. Snabbast där var Reijo Ronnila från Isku i Heinola. Han deltog för fjärde gången och vann på 1.17.37.

– Det är litet sämre än väntat, men jag fick löpa hela loppet ensam och så gjorde vinden sitt till. Däremot kan man inte klaga på stämningen, det var väldigt mycket hejande på vägen, sade Ronnila.

För damsegraren på samma distans, Maija Saarinen, var det första loppet i Hangö. Östersjö maraton var en förberedelse inför Frankfurt maraton om tre veckor, men uppladdningen var inte den mest traditionella.

– Vi var ett gäng från Finnair som kom hit. Själv landade jag från Shanghai i fredags så det var litet si och så med laddningen. Men roligt var det, sade hon efteråt.

Etablerat

För arrangörerna blev Östersjö maraton en framgång. Det mesta förlöpte enligt tidigare modell, men rutten hade litet ändrats.

– Men jag tror inte att det stör löparna, det här var ju dessutom en ändring med tanke på deras bästa. Som helhet är loppet mycket etablerat, sade Johan Stenman.

– En annan styrka vi har här är stämningen, löparna trivs här och kommer gärna hit, sade Stenman.

I maratonloppet tog sig sammanlagt 56 löpare i mål. I damklassen vann Aila Arell från Team Raju på tiden 3.33.15.