Magnifik remake av 26 år gammal pärla

Tempelbyggaren. Ett helt nytt inslag, såväl för Link’s Awakening som Zelda i stort, är byggverktyget som låter en konstruera egna kluriga tempel. Bild:

Den nya versionen av Link’s Awakening är en trollbindande returresa till surrealistiskt Zelda-äventyr, skriver Alexander Ekelund.

The Legend of Zelda: Link's Awakening. Format: Nintendo Switch. Åldersgräns: 7. Betyg:

Mycket vatten har runnit under broarna sedan The Legend of Zelda: Link's Awakening ursprungligen släpptes till Game Boy 1993. En tid då Nintendos bärbara enheter var begränsade till svartvit grafik och prestandan låg på ungefär samma nivå som en miniräknares.

Alltså är det inte så underligt att den rykande färska nyversionen till Switch innebär en grafisk upprustning av sällan skådat slag – även i remake-sammanhang.

Och ja, insatsen i fråga är just så omsorgsfull som man kan önska sig. Det surrealistiska och i dag något bortglömda Zelda-äventyret där Link strandsätts på en mystisk ö vaknar till liv som aldrig förr i sin nya charmiga skrud. Stilen drar lite åt modellera-hållet, vilket tillsammans med det upphöjda kameraperspektivet och alla uttrycksfulla effekter och animationer resulterar i en alldeles säregen profil. Det nyinspelade soundtracket låter därtill ljuvligt och sätter pricken över i:et som fulländar presentationen.

Men det är inte bara de yttre attributen som förtrollar, utan i lika hög grad det faktiska äventyret därinunder – med dess intressanta mix av klassiska Zelda-moment och för serien otypiska inslag, såsom plattformshoppande och små surrealistiska gästspel från andra Nintendo-världar (i synnerhet Mario). Stämningen är sagolik, templen fyndigt utformade och spelvärlden precis lagom stor och varierande.

Vad minus anbelangar är det egentligen endast den regelbundna hackigheten i bildflytet som faktiskt behöver nämnas.
Sammantaget är nya Link's Awakening en magnifik remake.

Alexander Ekelund

Mer läsning