Maarit Feldt-Ranta nominerad som riksdagsvalskandidat

FSD nominerade kandidater till riksdagsvalet. Från vänster Viktor Kock, Thomas Wallgren, Kyösti Kurvinen, Maarit Feldt-Ranta, Rebecca Åkers och Anette Karlsson. Foto: Ari Sundberg/SPT Bild: Ari Sundberg/SPT

FSD:s kongress i Borgå nominerade på söndagen sex kandidater till riksdagsvalet.

– Det viktigaste SDP ska göra som regeringsbildare är att återuppbygga förtroende mellan arbetsmarknadens parter, säger Viktor Kock efter att Finlands svenska socialdemokraters (FSD) kongress nominerat honom till kandidat i riksdagsvalet på söndagen.

Kock, som ställer upp i Vasa valkrets, arbetar till vardags som medlemsansvarig vid fackorganisationen Diff - Ingenjörerna i Finland.

Den andra kandidaten från Vasa valkrets, Rebecca Åkers, studerar företagsekonomi vid Hanken i Vasa.

– Företag måste ta samhällsansvar och ta ansvar för miljö, säger Åkers som även studerat folkrätt.

Från Egentliga Finlands valkrets ställer FSD upp gymnastikläraren Kyösti Kurvinen.

– Jag vill arbeta för att alla barn får samma möjligheter till hobbyverksamhet, säger Kurvinen.

Han säger att han i sitt arbete sett hur stigande kostnader - inte minst inom idrotten - gör att ungdomar ofta lämnar sina fritidsaktiviteter.

Maarit Feldt-Ranta, riksdagsledamot och vice ordförande för SDP, som kandiderar i Nylands valkrets, säger att den nordiska välfärdsmodellen är den bästa i hela världen.

– Jag kommer själv från anspråkslösa förhållanden. Varje gång jag går upp för Riksdagshusets trappor tänker jag att vi alltid ska arbeta för att utveckla vårt land så att alla får vara delaktiga i samhället, säger hon.

Den andra kandidaten i Nylands valkrets, Anette Karlsson, arbetar som riksdagsassistent. Hon säger att politiken behöver mer hjärta.

– Det känns ibland som att det är ekonomiska motiv som driver beslutsfattandet, och att man glömmer människan, säger Karlsson.

Beslut måste göras så att alla får ett tryggt och värdigt liv, säger hon.

Thomas Wallgren, universitetslektor i filosofi vid Helsingfors universitet, som kandiderar i Helsingfors valkrets, säger att det första SDP har att göra om man får regeringsmakten är återta de nedskärningar i utbildningen som den sittande regeringen gjort.

– Vi kan inte leva med de nedskärningar som gjorts i forskning och utbildning, säger han.

Wallgren säger att han bland annat vill se en lagändring som gör att man frångår den rådande marknadsstyrningen av universiteten. Den har en skadlig inverkan på bland annat utbildningens kvalitet, säger han.

Kongressen beslöt ge FSD:s styrelse fullmakt att vid behov komplettera kandidatlistan.

Alla kandidater ska anmälas till valmyndigheten senast den 5 mars nästa år. Riksdagsvalet genomförs den 14 april.

Mer läsning