Maarit Feldt-Ranta är borta

Bild: VN-arkiv/Johanna Lemström

Den tidigare riksdagsledamoten, raseborgaren Maarit Feldt-Ranta, avled i går efter en lång tids sjukdom, skriver hennes make Vesa Kallionpää på Twitter.

Maarit Feldt-Ranta är borta. Hon avled i går, onsdagen den 27 november, bruten av en lång kamp mot cancern.

Hennes man Vesa Kallionpää skriver på Twitter att världen nu har förlorat en positiv och kraftfull människa vars osjälviskhet och levnadsglädje överskred alla gränser.

Riksdagsledamoten Johan Kvarnström, SDP, som invaldes i riksdagen i våras och mer eller mindre ärvde Maarit Feldt-Rantas röster skriver på Facebook:

– Vi är så många som har så otroligt många fina minnen av Maarit, från olika sammanhang, politik till orientering, nordiskt samarbete till handboll, familjeliv till kultur. Så mycket att se tillbaka på med kärlek samtidigt som vi sörjer vår modiga väns bortgång. Maarit berörde och blev berörd – det finaste man kan göra som människa.

Statsminister Antti Rinne (SDP) skriver på Twitter att sorgen är stor efter Maarit Feldt-Rantas bortgång. Rinne beskriver sin tidigare partikamrat som en stark människa och en skicklig riksdagsledamot.

– Både partiet och jag framför vårt varma deltagande till Maarits familj.

Till Iltalehti säger Rinne att Feldt-Ranta var delaktig i partiets verksamhet så länge hon kunde.

– Hon deltog så länge hon orkade och Maarit var en skicklig politiker. Hon har varit mycket viktig för vårt parti.

Rinne säger också till tidningen att Feldt-Ranta hade en förmåga att förstå andra människors känslor.

– Hon var mycket kunnig. För henne var det viktigt att det nordiska samarbetet var centralt både i den finländska och i den internationella politiken. Dessutom var det också viktigt för Maarit att bevara svenska språkets ställning i Finland.

Partiledarna deltar i sorgen

SFP:s nuvarande ordförande, Anna-Maja Henriksson, skriver på Twitter att Feldt-Ranta var en god vän och en duktig politiker.

– Jag minns Maarit med saknad och värme. Hon gjorde skillnad. Livet är allt annat än rättvist och just nu går tankarna till hennes familj, till barnen och barnbarnet. Mitt varmaste deltagande i er stora sorg.

Till Yle säger SFP:s tidigare ordförande, Stefan Wallin, att Feldt-Ranta hade ett djupt engagemang för det hon trodde på.

– Maarit var en arbetshäst som alltid satte sitt eget parti först. Men hon var också en stor nordist med ett utbrett socialt och politiskt nätverk framför allt i Sverige. Men hon hade också ett starkt humör och ett temperament som ibland kunde spilla över på ett sätt som konkurrenterna upplevde som orättvist.

Vänsterförbundets ordförande, Li Andersson, skriver på Twitter att Feldt-Rantas bortgång är en stor förlust för Finland.

– Jag har många fina minnen av Maarit, minns speciellt hennes sätt att uppmuntra och stöda nya riksdagsledamöter och unga kvinnor. Tack Maarit för allt. Med varmt deltagande i sorgen.

Även Petteri Orpo som är ordförande för samlingspartiet har framfört sina kondoleanser på Twitter. Han skriver att Feldt-Ranta var en kämpe och en god arbetskamrat.

– Maarits egna ord "en dag ska jag dö, men alla andra dagar ska jag leva" beskriver henne väl.

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah skriver att Maarit var en hjärtlig och skicklig riksdagsledamot. Hon konstaterar också att de två kände varandra sedan länge.

De grönas partiordförande Pekka Haavisto skriver på Twitter att hans minns Feldt-Rantas livsverk med värme. Han skriver också att de arbetade mycket tillsammans i riksdagen och han har också fina minnen av henne som peson som jobbade för kulturen.

"Ett stort BK-hjärta"

Feldt-Ranta var också aktiv inom idrotten. Inte minst insatserna för orientering och Karis Ura var stora, men hon var också med i handbollen och satt bland annat som styrelsemedlem i både BK-46 och handbollsförbundet. På BK:s hemmamatcher var hon en trogen besökare.

– Det här är förstås väldigt tråkigt och jag riktar ett varmt deltagande till den anhöriga. Maarit hade ett stort BK-hjärtat och hon ställde alltid upp för klubben. För BK var hon en stor tillgång, säger Jan Silén, tidigare ordförande för BK-handbollen.

Feldt-Ranta var född den 26 april 1968 och hemma från Karis, Raseborg.

Hon har också varit ordförande för Finlands svenska socialdemokrater, partisekreterare för SDP och aktiv i Nordisk rådet. Hon satt också i stadsfullmäktige i Raseborg innan hon avgick på grund av sin sjukdom.

Mer läsning