Lyckliga studenter firade i hettan

Sjung om studenternas lyckliga dag... Studenterna firades runtom i Västnyland i strålande väder. – Det känns fantastiskt, säger Karisstudenten Sandra Isaksson.

I Karis-Billnäs gymnasium viftade studenterna med programbladet för att svalka sig i sommarhettan medan bland annat vice rektor Mikaela Malmberg höll tal i festsalen.

Det delade rektorsskapet mellan gymnasierna i Karis och Ekenäs har påverkat vardagen.

– Målsättningen är att låta båda skolorna aktivt utbyta god praxis och bevara den lokala verksamhetskulturen, sade Malmberg.

27 personer fick den vita mössan i Karis, varav en av dem var en kombistuderande och den andra hade avlagt studentexamen i Vasa.

Föräldern Tove Virta höll ett inspirerande tal i Karis där hon pratade om det stora äventyret studenterna haft i gymnasiet.

– Något som är viktigt att tänka på är att ni inte är era skolvitsord. Att ha lyckade resultat är inte detsamma som att vara lycklig. Kom ihåg det, sade Virta.

Fokus på projekt och trivsel

I Hangö gymnasium lyfte rektor Tanja Koivisto fram digitaliseringen som haft en stor roll i undervisningen. Även de goda samarbetena med högstadiet och det finska gymnasiet i staden uppmärksammades.

I Virkby gymnasium fokuserade man på en undersökning som visar att studerande och personal har förmånen att arbeta och vistas i en trivsam miljö. Studerandena upplever att det är lätt att vara sig själv och att mobbningen är på låg nivå.

Kyrkslätts gymnasiums rektor Maria Ekman-Ekebom tackade studerande och personal för sex fina år tillsammans. Hon lade mycket fokus på olika projekt, både gamla och nya, i sitt tal.

Projekt var överlag ett återkommande ämne under alla dimissioner. I Ekenäs gymnasium tog rektor Mikael Eriksson upp diverse studiebesök, bland annat till Rom och Paris. Vänskolor i Kina och Danneberg har också besökt Ekenäs under skolåret.

Både i Karis och i Ekenäs nämndes även #metoo och #dammenbrister som varit viktiga diskussioner i respektive skolor.

Lyckoönskningar och avsked

I Virkby gymnasium tackade man modersmålslärare Agneta Wickman-Skult för de 40 år som hon arbetat i huset. Hon höll också tal under dimissionen och tackade studerandena och personalen och gav samtidigt goda råd till studenterna.

– Den här skolan har varit en bra arbetsplats, nästan som ett andra hem. Tack för ett långt och gott samarbete, sade hon.

Även timlärarna Teemu Lento och Jens Lindblom avgick från Virkby gymnasium. Byråsekreteraren Barbro Karell nämndes också, som gick i pension under vårterminen.

Utbyte av personal sker också i Kyrkslätts gymnasium. Lektor i religion, Aija Söderström, gick i pension redan under hösten och nu sade man hejdå till matematik- och kemiläraren Liselotte Risberg, studiehandledaren Andrea Kortman och Sami Jansson som vikarierat i biologi och geografi.

I Karis tog man farväl av den omtyckta fysik- och matematikläraren Kristiina Arhippainen som går i pension.

– Lärarrummet är redan nu en snäppet tråkigare och gråare miljö då Kristiina tömt sitt arbetsbord och diskat ur sin kaffekopp för sista gången, sade Mikaela Malmberg i sitt tal.

En overklig dag i livet

Studenten Jenna Tulonen hade äran att hålla tal under dimissionen i Karis. Hon tackade lärarna och de tre rektorer de jobbat med under gymnasietiden, samt sina klasskompisar.

– Det här kapitlet slutar som tur är med en cliffhanger. Ingen vet vad som komma skall, men nu ska vi fira, sade Tulonen avslutningsvis i sitt tal.

Studenterna i Karis gick traditionsenligt en runda i centrum efter dimissionen. Tågandes kunde man se de glada studenterna Sandra Isaksson och Emilia Rissanen.

– Jag har så bra feelis nu, säger Isaksson.

– Ja, det känns nästan overkligt att vi tagit studenten, säger Rissanen.

Efter marschen på stan väntade studentmottagning hemma. På kvällen möts studenterna igen på Knipan i Ekenäs – något som är en tradition för de flesta gymnasister i Västnyland.

– Om det bär vidare någonstans ännu efter det får vi se, men roligt ska det bli, säger Isaksson.