Lyckat med studier och idrott i Sverige

Hembesök. Josefine Augustsson firar den här veckan höstlov hemma i Ekenäs Till vardags studerar den lovande skidskytten och skidåkaren vid Fjällgymnasiet i Sverige. Bild: Lina Enlund

Skidsport – Förstås var det ett stort steg att ta, men om man vill satsa på sin idrott och får den här möjligheten tycker jag att man skall ta den.

Den nu 17-åriga Josefine Augustsson lämnade för ett drygt ett år sedan hemorten Ekenäs för att inleda sina studier vid Fjällgymnasiet i Svenstavik i södra Jämtland. Där kombinerar hon studerandet med en idrottssatsning – i hennes fall skidskytte och skidåkning.

– Jag är glad att jag tog den här möjligheten och jag visste från första början att jag ville pröva på något nytt och annorlunda. Valet var inte speciellt svårt, säger Augustsson i ett regnigt Västerby.

Samtidigt var det långt i från ett hopp in i det okända. Tvärtom har västnyländska skidåkare redan en tid tillhört vardagsbilden vid Fjällgymnasiet. Först ut var Edvard Sundman och efter honom följde systern Josefina som nu är inne på sitt tredje år. I fjol inledde sedan Augustsson studierna tillsammans med en annan Ekenäsbo, Emil Talsi och det gjorde också östnylänningen Kevin Lindholm.

– Det är klart att vi har pratat mycket om det här och inte minst Josefina gav många goda råd. Jag hade också tidigare varit på besök dit och till den lokala klubben Åsarna IK, säger Josefine Augustsson.

Nyttigt

Steget till Sverige gick också bra att ta. Några större överraskningar bjöd heller inte det första året på.

– Jag visste ju ganska långt vad jag kunde vänta mig. Närmast var det kanske det rent praktiska saker jag fick fundera på när jag plötsligt bodde ensam. Tidigare har det ju alltid funnits någon att fråga hemma. Men det är klart att jag lärde mig snabbt och nog har jag ju vuxit som människa det här året, säger Josefine Augustsson som bor i en höghuslägenhet nära skolan.

Vad själva skolarbetet beträffar har det också löpt på bra. Augustsson siktar på att klara av gymnasiet på fyra år.

– Då finns det tid att satsa på träningen också och det är klart att allt går långt på idrottens villkor. Men samtidigt kräver förstås studierna sitt och man vill klara av den biten också. Hittills har det gått bra att kombinera.

Två grenar

Vad själva idrotten beträffar står Josefine Augustsson stabilt på två ben. I dagens läge har hon alltså två grenar – skidåkning och skidskytte – på programmet.

– Jag ingen klart uttalad första gren, utan satsar lika mycket på båda. Dessutom går de ju litet hand i hand och kompletterar varandra. I skidåkning tränar jag lika mycket på klassisk som på fri stil, men i skidskytte är det fritt som gäller, säger Augustsson.

Vad framgångar beträffar har det gått bäst i skid- och löpskytte där hon hävdat sig i FM-sammanhang. I somras kom också de första finländska mästerskapen då hon vann två guld i klassen damer 17 år vid FM i Hollola.

– Det var roligt och framför allt var det ett bevis på att jag är på rätt väg. Jag står mig väl i konkurrensen och då är det förstås också lättare att jobba vidare.

Svenska mästerskapen nästa?

Nu är det bara att invänta säsongen på snö. Först ut är förmodligen den vanliga skidåkningen och där representerar Augustsson anrika Åsarna IK som tillhör de stora i svensk idrottshistoria genom namn som Thomas Wassberg, Torgny Mogren och Jan Ottosson. För Augustsons del bjuder också den kommande vintern på en intressant möjlighet.

– Man måste vara medlem i en svensk förening i ett år innan man får delta i de svenska mästerskapen. Så den förra vintern fick jag ännu inte delta i SM, men nu får jag det och det skall bli intressant, säger Josefine Augustsson.

I skidåkning kan man bara representera en förening i dylika sammanhang och därmed har Augustsson tvingats lämna moderklubben Österby SK. Det betyder också att hon inte får delta i de finländska mästerskapen.

– Jag måste välja där och eftersom jag kommer att tävla mera i Sverige var det ganska logiskt. I skidskytte däremot får jag representera både Åsarna och ÖSK och kan delta i både SM och FM. Det siktar jag på att göra och det skall bli spännande att se hur det går. I FM vet jag väl kanske litet vad jag kan vänta mig, men i SM är det betydligt mera öppet.

Utmanande skytte

På papperet borde Josefine Augustsson ha goda chanser att hävda sig i både Finland och Sverige i skidskytte. Samtidigt är ju skidskytte en känslig gren där inte minst skyttemomentet kan vara väldigt avgörande.

– Det handlar ofta om väldigt små detaljer, men jag brukar vara ganska stabil i mitt skytte och det är en fördel. Det som jag också försöker jobba mycket med är snabbheten på skjutvallen. Där finns det ofta sekunder att plocka bort.

Inte minst i samstarter kan skytte vara nervpåfrestande. Ofta är det ju en grupp skyttar som är bredvid varandra och gör upp om samma placeringar.

– Då gäller det bara att koncentrera sig på sitt, men det är inte alltför lätt. Men samtidigt är samstart en rolig tävlingsform, även om det kan vara ganska pirrigt före start.

Långsiktiga mål

För Josefine Augustssons del blir den kommande säsongen intressant. Hon vill dock ännu inte tala om alltför detaljerade målsättningar.

– Det skall bli spännande att se hur det går i FM och SM och faller alla bitar på sina rätta platser kan det förstås gå riktigt bra. Men det viktigaste är att jag får hållas frisk och skadefri, säger hon.

På längre sikt drömmer Augustsson om internationella stortävlingar som senior. Och dessutom gäller det förstås att klara av studierna.

– Jag vill förstås hålla på med min idrott, men vad jag i övrigt skall göra efter gymnasiet vet jag ännu inte. Det finns flera alternativ och som tur är har jag ännu tid på mig innan jag måste fatta något beslut, säger Josefine Augustsson.

Ålder: 17 år.

Familj: mamma, pappa, två systrar.

Grenar: skidskytte och skidåkning.

Föreningar: Åsarna IK (skidåkning/skidskytte), ÖSK (skidskytte).

Tränare: Bo Sundman (skidåkning) och Asko Nuutinen (skytte).

Mer läsning