Lyckad helg för Berghem

Trippelseger. Anniina Kortetmaa, Jonna Berghem och Aino Pulkkinen var snabbast på 200 meter i Sverigekampen i år. Bild: Heikki Saukkomaa

Sverigekampen gick på det stora hela inte som vänner av finländsk friidrott önskat. För Jonna Berghem blev det ändå en ganska lyckad helg med bland annat en tredjeplats på 200 meter.

Sverige samlade mer poäng på både herr- och damsidan under helgens Sverigekamp. Flera av Finlands idrottare hade en tung dag på jobbet, även ett par av de västnyländska.

Tomas Söderlund (IF Raseborg) som en vanlig tävlingsdag dag stöter kula en god bit över 18 meter nådde nu 16,73 som bästa resultat. Med det blev han sjätte och sist i kultävlingen som Arttu Kangas vann med en stöt på 19,52 meter.

Berghem trea, Sandblom tvåa

Sjätte och sist blev även Otto Loukkalahti (IF Raseborg) som började starkt på 3 000 meter hinder, men sedan tappade tempo och klockades för tiden 9.32.76 medan Sverige tog en trippelseger.

Trippelseger blev det också för de finländska damerna på 200 meter. Anniina Kortetmaa segrade medan Aino Pulkkinen kom tvåa. På tredjeplats kom Jonna Berghem (Hangö IK) på tiden 24.34.

– Tiden är inget att jubla över, men i den här tävlingen är det placeringarna som är det viktiga, säger Berghem som först på söndagsmorgonen fick det slutliga beskedet om att hon ska hoppa in från reservplatsen och löpa sträckan.

Hon deltog även i 400 meter och kom där på en fjärdeplats med tiden 55.34.

– Jag är nog nöjd, men vet att jag har potential att löpa snabbare. Jag har ännu lite svårt att bedöma när jag går ut för sakta, säger Berghem och tillägger att det var sjukt bra stämning på stadion.

– Det här är en av de roligaste tävlingarna att vara med på.

Linda Sandblom från Hangö klarade sig bra i damernas höjdtävling och kom på andraplats med samma resultat som Sveriges Emma Green, det vill säga 181 cm.

Tidigare i år satte hon nytt finskt rekord med 193 cm och i OS i Rio klarade hon 189 cm.