Lux Musicae firar framtiden

Mogen. Anton Mejias gör djupa tolkningar av de stycken han framför. Bild: Lux Musicae

Temat Fennia Nova firar Finlands 100-årsjubileum med fokus på unga förmågor under årets Lux Musicae i Sjundeå.

– Man brukar ofta koncentrera sig på historiska händelser, krig och sådant när det gäller självständighet. Vi tänkte att det också är värdefullt att se framåt, se hurudana unga vi har och vad de kan ha framför sig, säger musikfestivalens verksamhetsledare Arja Alho.

Programmet börjar fredagen den 17 november klockan 14 med ett program dit alla niondeklassare i Sjundeå är bjudna. Där diskuterar festivalens unga pianister Anton Mejias och Tarmo Peltokoski, discodansaren Mette Palkoranta och judokan Elias Mäkinen om sina val och sina framgångar.

– Vi vill lyfta fram att det lönar sig att ha också stora drömmar, att man kan göra fina saker också då man är ung, säger Alho.

Ovanligt mogen för sin ålder

Att det blev just Mejias och Peltokoski som får representera den unga generationen har att göra med Lux Musicaes konstnärliga ledare Kimmo Hakola. Han var juryns ordförande vid Tammerfors pianotävling i våras, där de båda pianisterna deltog.

– De gjorde ett gott intryck på mig under tävlingen och jag vill ta dem med till Lux. De har god potential och kommer att komma långt, säger Hakola.

Hakola berömmer Peltokoski för sin mångsidighet – förutom att han spelar piano går han på Jorma Panulas mästarkurs för orkesterdirigenter och dessutom komponerar han.

– Mejias i sin tur är ovanligt mogen, han tolkar styckena djupare än man brukar vid den där åldern.

Avkoppling och medeltid

Under Luxlördagen har alla möjlighet att pröva på det koncept som finska församlingens kantor Pami Karvonen och författaren och terapeuten Tommi Sarlin har förverkligat i Sjundeå under året. Konceptet Vila i musik går ut på att deltagarna kopplar av och bokstavligen vilar – ofta i liggande ställning – till tonerna av klassisk musik framförd av Karvonen på piano.

– Människor har en tydlig längtan efter andlighet och söker olika vägar att möta den. Musik kan vara en väg att bygga en djupare kontakt med sig själv, säger Karvonen i en presentationstext av Vila i musik på evenemangens Facebooksida.

Den meditativa mindfulness-stunden följs av en konsert med medeltids- och renässanstrion Sufira, som består av Sofia Lindroos som sopran och blockflöjtist, mezzosopranen Eira Karlson som också spelar fiddla och alten Susanna Tollet som spelar blockflöjt och vevlira. Trion bjuder bland annat på uruppföranden av Matei Gheorghius Chanson 1, Chanson 2 och Chanson 3.

De populära konserterna i Sjundby slott får också en fortsättning på lördagskvällen, då Kaisa Kortelainen på flöjt och Lily-Marlene Puusepp på harpa spelar musik av Debussy, Lizotte, Sciarrino, Berio, Satie, Fauré och Takemitsu.

Festivalen avslutas med en hyllning till Finlands hundraårsjubileum. Söndagen den 19 november klockan 16 uppträder baritonen Gabriel Suovanen och pianisten Ilmo Ranta med sånger av Kilpinen, Kuula och Rautavaara. Dessutom framför Suovanen också Kimmo Hakolas Aleksis Kivi-sånger, ursprungligen komponerade för Lux Musicae för tio år sedan.

– Då framfördes de av Jorma Hynninen, säger Hakola.

Mer läsning